Rokokó falképek és 3D-s film a kastélytúrán

 2014. március 27. 18:36

Befejeződött az edelényi L'Huillier–Coburg-kastély felújítási munkálatainak első üteme, a látogatók előtt április 5-én nyitja meg kapuit. Magyarország hetedik legnagyobb kastélyának és a hozzá tartozó parknak a rekonstrukciójára 2009 óta csaknem 2,4 milliárd forintot fordítottak.

Az Európai Unió egyik leghátrányosabb térségében az európai építészet egyik csúcsa – ekként minősítette Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Miskolctól 25 km-re északra található edelényi kastélyt a március 27-i átadási ünnepségen. Hozzátette: Magyarország az épületek számát tekintve kastélynagyhatalom lehetne, s a magyar államnak szándéka, hogy az is legyen.

 

Az idő és az utókor sem kímélte ezt a 18. századi pompás kastélyt. A falai között működött járásbíróság, földhivatal, börtön, szovjet főparancsnokság, fűszerraktár, öregek napköziotthona, óvoda és szükséglakás is. Majd évekig üresen állt, pusztulása drámai volt.
Az európai uniós támogatással most zárult beruházás során nemcsak a barokk épületet, hanem az 50 hektáros barokk kastélyparkot is felújították, visszaállítva környezetének szigetjellegét. Ismét eredeti pompájában tündököl a helyreállított, címeres homlokzat, a rekonstruált falszín, a helyreállított kovácsoltvas korlátok és kapuk. A történeti terek mintegy ezer négyzetméternyi festett falfelületének helyreállításán 12 restaurátor több mint másfél éven át dolgozott. A Lieb Ferenc által festett rokokó életképek jelenetei a kastélytúra során megtekinthető, 23 perces 3D-s filmen elevenednek meg, M. Tóth Géza rendezésében. Ez egyike azoknak az innovációs elemeknek, amelyek élettel töltik meg az eredeti bútorzatát elvesztett épületet.

 

Mint Cselovszki Zoltán, a kastélyt fenntartó Forster Központ vezetője fogalmazott: egy 21. századi turisztikai központot hoztak létre. Az fejlesztés első ütemében a belső terek kétharmada újult meg, amelyek alkalmasak állandó és időszaki kiállítások elhelyezésére, valamint tudományos és kulturális események, koncertek, konferenciák megtartására egyaránt. Emellett 2013 őszén a barokk kort bemutató, élményszerű múzeumpedagógiai programokat indítottak a ma már fenntartható módon, földhővel fűtött kastély falai között.

A munka még nem fejeződött be teljesen, a 2012 végén elkezdődött, jövőre záruló második fejlesztési ütemben, mintegy 900 millió forintból felújítják és kiállításokkal rendezik be a kastély nyugati szárnyának termeit is, valamint helyreállítják az angolparkot.