Rom- és artkocsmákról az új Turizmus Bulletinben

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. június 30. 12:31

A Turizmus Bulletin 2020/2. számában megjelent „Eszképizmustól az ajánlásig – Élményfokozatok és hatásai a romkocsmákban” című tanulmányban Kelemen Erdős Anikó és Mitev Ariel Zoltán elemzi a romkocsmák által nyújtott élményt és a vendégek elégedettségét befolyásoló tényezőket.

A romkocsmák a hazai turizmus és vendéglátás egyedi szolgáltatáselemei, melyek sajátos adottságaiknak köszönhetően olyan környezetet teremtenek, amely a fogyasztói magatartás megváltozását eredményezheti. A kutatás során a szerzők a turisztikai élmény összetevői mentén modellezték, hogy az eszképizmus (a mindennapokból való kiszakadás) és az átalakulás (az egyén szerepének megváltozása) hogyan befolyásolja a romkocsmákban szerezhető emlékezetes élményeket.

A romkocsmák a hazai turizmus sajátos szolgáltatáselemei

Fotó: Szimpla Kert, Facebook

A 455 kutatási alany bevonásával megvalósult kutatás során a rendszeres romkocsma-látogatókat a legutolsó élményükről kérdezték. Az eredmények alátámasztják, hogy a romkocsmák egyedi szolgáltatáskörnyezete elősegíti az elrugaszkodást, azonban önmagában nem elég a mindennapokból való intenzív kiszakadáshoz.

A tanulmányban a vendéglátóegységek menedzsmentje számára megfogalmazott javaslatok is olvashatók. A romkocsma-kínálat fejlesztésének kulcsa lehet az egyedülálló, más romkocsmáktól megkülönböztető szolgáltatáselemek kifejlesztése, melyek az emlékezetes élményszerzés lehetőségét növelik. Ehhez egy aktív bevonódást elősegítő szolgáltatás-portfólió kialakítása szükséges.

A teljes tanulmány itt tölthető le.