Románia lazít a nyitvatartási szabályokon

Forrás: MTI

 2020. augusztus 28. 11:46

Romániában szeptember elsejétől megnyithatnak a vendéglők beltéri részei, a színházak, mozik és könyvtárak azokban a megyékben, ahol a koronavírus-fertőzöttek száma nem haladta meg a lakosság 1,5 ezrelékét az utóbbi két hétben.

Korábban történt

Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken közzétett határozata szerint a fertőzöttségi feltételnek meg nem felelő megyékben a megyei járványügyi operatív törzs dönthet arról, hogy egyes településeken mégis megnyithatnak a kulturális intézmények és vendéglők, ha az illető településeken a fertőzöttségi szint alacsonyabb a CNSU által megszabott mértéknél.
Hasonlóképpen kivételt tesznek a szállodákkal, ezek éttermei az elszállásolt vendégeket akkor is kiszolgálhatják, ha egyébként olyan településen működnek, ahol a fertőzöttségi ráta az utóbbi két hétben meghaladta a lakosság 1,5 ezrelékét és az illető étterem a szállodán kívülről nem fogadhat vendégeket.

A kulturális intézmények a férőhelyek legfeljebb 50 százalékát használhatják.

Éttermek Bukarest óvárosában

Fotó: 123rf

A CNSU mostani határozata ugyanakkor az egész országra kiterjeszti a kerthelyiségek éjszakai nyitvatartásának korlátozását: szeptembertől immár nemcsak Bukarestben, a tengerparti üdülőtelepeken és a hat legfertőzöttebb megyében, hanem az egész országban betiltják a kerthelyiségek nyitva tartását 24 és 6 óra között.

A CNSU lazított a gyülekezési szabályokon is: a beltéri magánrendezvényeken az eddigi 20 helyett már 50, a szabadban pedig az eddigi 50 helyett már 100 ember vehet részt, de továbbra is be kell tartaniuk a kétméteres távolságot egymás között.
A vendéglők és kulturális intézmények megnyitásának távolságtartási feltételeit a CNSU határozata nem részletezi, ezek működtetését a gazdasági, kulturális és egészségügyi minisztérium közös rendeletben fogja szabályozni.

Romániában az utóbbi három hétben 1200 körül stabilizálódott a fertőzöttek napi átlaga, de csütörtökön ismét megdőlt a negatív rekord: egy nap alatt több mint 1500 új fertőzöttet regisztráltak.