Romániában bezárják a korlátozásokat többször megsértő vendéglátóhelyeket

Forrás: MTI

 2021. november 16. 19:13

Romániában a járványügyi korlátozásokat következetesen megsértő vendéglátóhelyek ideiglenes bezárásáról fogadott el törvénymódosítást kedden a képviselőház.

A szenátus által már korábban jóváhagyott, kihirdetésre váró jogszabály szerint azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket már megbírságoltak azért, mert nem tartották be a járványügyi hatóságok nyitvatartási vagy a kapacitásuk kihasználására vonatkozó előírásait, a kihágás megismétlődése esetén 15 napra bezárathatja az ellenőrzést végző hatóság.

Amennyiben ezt az intézkedést sem tartják be, 30 napra kerül hatósági pecsét a vendéglátóhely bejáratára, ennek eltávolítása pedig már bűncselekménynek minősül, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A szigorúbb fellépés szükségességét Lucian Bode belügyminiszter vetette fel még márciusban, a járvány harmadik hullámának felívelő szakasza idején, amikor a rendőrség azt tapasztalta, hogy hiába bírságolja meg a tiltás ellenére nyitva tartó klubokat és éjszakai szórakozóhelyeket, azok továbbra is megsértik az előírásokat, mert bevételük jelentősen nagyobb, mint a kiszabható bírság.

A vendéglátóhelyeket akár 30 napra is bezárhatják a járványügyi előírások ismétlődő megsértése esetén

Fotó: 123rf.com

A bukaresti képviselőház egészségügyi szakbizottságában közben még mindig nem tudtak megállapodni a pártok a zöld igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezet végleges szövegéről. A jogszabály tervezete október 27-én nem kapta meg a szenátusban az elfogadásához szükséges minősített többséget. A szenátusi változat a teljes állami szektorra és minden olyan irodaépületre kiterjesztené az uniós digitális Covid-igazolvány használatát, ahol több mint ötven ember tartózkodik.

A képviselőházi szakbizottságban olyan módosító javaslatokról folyik a vita, amelyek értelmében az oltatlanok rendszeres tesztelésének költségét egy ideig állami költségvetésből fedeznék.

Romániában október végétől az ügyfelek már csakis védettségi igazolvánnyal léphetnek be a nyilvános helyek beltéri helyiségeibe, az alkalmazottak jogait azonban csakis törvény korlátozhatja.

Az országban egyébként már tetőzött a járvány negyedik hulláma, a napi esetszámok negyedik hete, az elhalálozásoké pedig két hete csökkenni kezdtek. Kedden a hatóságok 4128 új esetről számoltak be, ez több mint 35 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától. Az utóbbi 24 órában 343 koronavírusos beteg vesztette életét: ez néhány százalékponttal kisebb a kéthetes mozgóátlagnál.

A negyedik hullám tetőzése óta 20 ezerről 14 ezerre esett vissza a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, az intenzív terápiás részlegek azonban a legtöbb kórházban még mindig tele vannak, a súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma egy hónapja először kedden esett ismét 1700 alá.