Rosenstein Tibor kapja az idei Gundel díjat

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 22. 15:46

November 25-én, díszebéd keretében az Öbölházban adják át Rosenstein Tibornak a Gundel Károly életműdíjat.

Ezt Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke jelentette be a szeptember 21-ei sajtótájékoztatón. Az eseménynek már hagyományosan a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont.

A díj alapítói azzal a szándékkal döntöttek a kiemelkedő életművek évenkénti elismerése mellett, hogy példaképet állítsanak a vendéglátók elé. A korábbi években hárman kapták meg (elsőként Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és posztumusz Draveczky Balázs), de tavaly már csak egy ember kapta meg, Csapody Balázs, azért, hogy a kitüntetés értékét emeljék.

Rosenstein Tibor

Fotó: MVI

Kovács László a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szakmai szervezetek, a BGE és a Gundel család ajánlása alapján állt össze az idei jelöltek 11 fős köre. A döntőbizottság kétkörös szavazással végül Rosenstein Tibornak ítélte az idei Gundel-díjat. A vendéglős megköszönte az elismerést, amit a számtalan kitüntetése között azért tart a legértékesebbnek, mert Gundel Károly szellemében dolgozott egész életében, erre neveli a fiatalokat, köztük saját fiát is.

A kiemelkedő életművet ünnepelték

Fotó: MVI

A díjat 2014-ben alapította az ipartestület a Gundel családdal közösen, és a szakmai Kossuth díjnak tekintett kitüntetés egyik szorgalmazója a tavaly elhunyt Jakabffy László volt. Az ő emléke és életműve előtti tisztelgésként a díszebéd az ő kedvenc ételeiből készül majd, ennek összeállításában segített a csapatnak Jakabffy Glória is. Erről Bíró Lajos séf beszélt a sajtótájékoztatón. A díszebédet Jakabffy László tanítványai főzik, köztük Bicsár Attila, Jászai Tibor, Győrffy Árpád, Feke Zoltán, Ádám Csaba, Vidák Zoltán, Varju Viktor. A menüben egészen biztosan lesz kocsonya, fogas rác módon, borscs leves, kacsacomb párolt káposztával, borjú Kedvessy módra és túró gombóc.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az ipartestület kezdeményezi, a későbbiekben a díjátadó a Gundel étteremben legyen, és a díszebéd menüjének elkészítésében maga a díjazott is vegyen részt.

Kapcsolódó cikkek