Tovább nehezítené a rövid távú lakáskiadást az olasz kormány

Forrás: turizmus.com

 2023. november 07. 12:12

A nagyvárosokban uralkodó lakáshiány miatt az olasz kormány a jövőben megemelné a rövid távú lakáskiadás után fizetendő adót.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat értelmében az eddigi 21-ről 26 százalékra emelkedne a rövid távú lakáskiadás után fizetendő adó Olaszországban – adta hírül az fvw.de.

Az adóemelés csak azokra a lakástulajdonosokra vonatkozna, akiknek egynél több rövid távra kiadott ingatlanuk van. Ezenkívül csak évente 30 napnál hosszabb idejű lakáskiadás esetén kellene a magasabb összegű adót fizetni.

Az olasz kormány a nagyvárosokban uralkodó lakáshiány ellen akar fellépni a szigorítással

Fotó: 123rf.com

Az olasz kormány az új szabályozással a nagyvárosokban uralkodó lakáshiány, a magas bérleti díjak és a túlturizmus ellen akar fellépni. Ugyanis sok lakástulajdonos inkább turistáknak adja ki a lakását több pénzért, és olyan platformokon hirdet, mint például az Airbnb.

A nagyvárosokban tovább rontja a helyzetet, hogy csökkent azoknak a lakásoknak a száma, amelyeket hosszú távra adnak ki. A turistáknak kiadott lakások száma ezzel szemben megnőtt. Ez az állapot a kormány véleménye szerint egyre inkább negatív hatással van a szállodákra és a hagyományos turizmusra is.