Rub and Stub – étterem, a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében

Forrás: turizmus.com

 2015. június 06. 13:14

Az egész világ jól lakhatna azokból az élelmiszerekből, amelyek a szemétben végzik. Ma akkora a szupermarketek nyomása a szabványos, egyöntetű minőségű, színű, nagyságú és formájú zöldségek és gyümölcsök árusítása iránt, hogy étel alapanyagok tonnái kerülnek a szemétbe.

Ám létezik egy olyan étterem a világon –a dániai Spisehuset Rub and Stub – amely mindezekből az alapanyagokból kiváló ételeket főz, és minden nap más a menü, attól függően, mi kerülne a szemétbe, ha hagynák.

Itt csak a menedzser és a két séf kap fizetést, egyébként önkéntesek dolgoznak. A fogások kiválóak, hiszen attól semmivel nem lesz rosszabb ízű az étel, hogy nem egyforma nagyságú hagymákból vágják a ragualapot, egy kicsit kevésbé haragoszöld a cukkini egyik oldala, vagy olyan konzervet is felhasználnak, amely behorpadt, de még nem járt le a szavatossági ideje.

 

A koppenhágai étterem – amelynek óriási a sikere – kapcsolatot tart fenn termelőgazdaságokkal és szupermarketekkel, jótékonysági, valamint menekültügyi szervezetekkel is.

Az élelmiszerláncok egyformaság mániája azért is furcsa, mert egy őstermelőtől a piacon természetesnek vesszük, hogy az egyik barackja, netán sárgarépája kisebb, mint a másik, vagy, hogy a petrezselyemgyökérből egy kis darab letört belőle a kiásás során. Sőt, a biotermékeknél éppen azt furcsállnánk, ha nem lenne egy kis fekete pötty valamelyik almán.

Ám a kereskedőláncok úgy vélik, a vevők – a háziasszonyok és a séfek - csak a klónozásig egyforma terméket fogadják el. Ennek az a következménye, hogy háztartási és éttermi alapanyagok tonnái kerülnek naponta a szemétbe, pedig ezekből még ezrek lakhatnának jól.