Rubovszky Andrással történt...

Forrás: turizmus.com

 2017. február 13. 17:34

„Boldog és megelégedett emberként emlékezem az életemre" – írja Rubovszky András új könyvében, amely személyes történetein keresztül sajátos látleletet ad a XX. századról is.

A hangsúlyozottan nem életrajzi regénynek szánt írásmű első számú címzettjei az ismert szállodás szakember unokái, remélve, hogy a családi szájhagyomány alapján rögzített, illetve az emlékezetében megőrződött történetek tanulsággal is szolgálnak majd számukra.

„A családban hallottam ... Velem történt" című könyv azonban jóval több, mint egy gazdag és mozgalmas élet legérdekesebb eseményeinek felelevenítése, hiszen Rubovszky András leírásai, apró történetei hol szívszorítóak, hol (mai szemmel már) mulatságosak, de minden esetben hűen tükrözik az adott korszak hangulatát.

Legtöbben a Gellért szálloda igazgatójaként ismerjük, ahol 1969-től egészen 2000-ig dolgozott; 1992-ben ő volt az első, akit a Magyar Szállodaszövetség újkori történetében a kollégák választotta a szervezet élére. „Mindent megkaptam: dicsőséget, hírnevet, megaláztatást, szegénységet, nélkülözést, jómódot, sok izgalmat és nemtelen támadásokat" – összegzi életének közel 80 évét.

Megtudjuk, hogyan került a jogi pályáról a szállodaiparba; miért nem ment külföldre dolgozni, amikor ott állásajánlatot kapott; milyen illusztris vendégekkel találkozott a munkája során; mi vitte a politika közelébe, és mi volt számára az igazodási pont egész élete során.

Szakmai hitvallását számos tárca is megőrizte, amelyek a Turizmus Magazin, a szakma legjelentősebb havi kiadványában jelentek meg „Komolyan mondom" címmel a 2000-es évek elején. Ezekből is felidéz mintegy tucatnyit az Unicus Műhely gondozásában megjelent könyv, amely a Libri, a Líra, az Anima és a Magyar Menedék könyvesboltokban kapható.