Ruprecht László: Biztos, hogy egy másik időszámítás kezdődik

Szerző: Lami Juli

Forrás: turizmus.com

 2020. május 20. 14:06

Hogyan látják a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kurátorai a vírusválság utáni újraindulást? A sorozat második interjújában Ruprecht Lászlóval, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnökével beszélgettünk a járvány okozta károkról, a vidéki vendéglátás helyzetéről és 2020 második feléről.

Hogyan élte meg az elmúlt nyolc hetet, milyen stádiumokon ment keresztül a helyzettel kapcsolatos gondolkodása, ahogy teltek a hetek?

Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell, hogy mondjam, az első napokat kimondottan élveztem. A változatosság kedvéért jókat főzögettem, és végre rengeteg időt tudtam a családommal tölteni. Közben folyamatosan tartottam a kapcsolatot a közvetlen kollégáimmal, és a SVÉT-tagokkal, ebben az időszakban elég nagy volt a bizonytalanság és a kilátástalanság.

A második héten már elfogott a valamit kéne csinálni-érzés, és nekiálltunk Bagó Zsófival és a SVÉT-tagokkal összerakni a SVÉT-asztal projektet, amihez sikerült egy logisztikai céget találni. Ezt követően nem nagyon volt min gondolkodni, hiszen elkezdtük a menükiszállítást is, hogy az embereimnek megmaradjon a munkahelyük.

Természetesen terveztem én is folyamatosan a jövőt, de mindig be kellett iktatni B és C terveket. Jelenleg is ebben a stádiumba vagyok, nagyon szép terveim és elgondolásaim vannak, de mindig egy aprócska láncszem hiányzik a megvalósításhoz, méghozzá a vendég.

Nagyon nehéz helyzetbe került a vendéglátás, mit gondol, a vidéki vendéglátás válsága elkülöníthető, vannak sajátosságai a helyzetének az összképhez képest?

Ez egy érdekes dolog, az elmúlt években gyakran elhangzott, hogy a külföldi vendégek nagy százaléka csak Budapestet ismeri, és nem nagyon utazik el vidékre. A belföldi turisták viszont inkább a vidéket részesítették előnyben, a jelenlegi helyzetben ez az a tendencia, ami enyhítheti a vidéki vendéglátás veszteségeit. Természetesen az elmúlt időszak belföldi kampányai és a turisztikai fejlesztések még több lehetőséget biztosítanak a belföldi turizmusban részt vevők számára.

A válság a vidéket is ugyanúgy érintette, mint Budapestet, ebben nem nagyon van különbség, sőt, ha a fizetőképes piacot vagy a lehetőségeket veszem, akkor a főváros relatíve előnyben van.

Ami viszont biztos, hogy a vírus még nem tűnt el, tehát jelenleg egyfajta kegyelmi időszak van, és senki nem tudja, hogy meddig tart. Abban az esetben, ha nem történik semmi és be tud indulni a vendéglátás, az biztos, hogy a kedvelt vidéki helyek az elmúlt hét tapasztalatai alapján lényegesen előbb rendezik soraikat, mint a pesti éttermek. Az igazi nyertesei ennek a helyzetnek, ha lehet egyáltalán ilyet mondani, a szezonális helyek lehetnek, hiszen náluk normál körülmények között is most kezdődött volna a szezon.

Ruprecht László: Vidéken egy kicsit már fel tudták eleveníteni, hogy milyen érzés, ha vendég ül a teraszon

Fotó: Szinbád az utazó

Nyilván tartotta a kapcsolatot a szakmával az elmúlt hetekben, mit látott, hogyan reagáltak a szereplők a kialakult helyzetre?

A budapesti kollégák elég borúlátóak, mivel óriási a bizonytalanság. Nem igazán vizionál kedvező jövőképet senki, akinek a vendégköre főleg külföldi turistákra épült. Vidéken egy kicsit már fel tudták eleveníteni jó pár helyen, hogy milyen érzés, ha vendég ül a teraszon, ez adott egyfajta reménysugarat.

Most hogyan látja, miként fog megváltozni a vendéglátás általánosságban, és lát-e magyar sajátosságokat a jövőben?

Szerintem lesz jó pár étterem, amelyek nem fog tudni kinyitni, és hogy arányát tekintve ezek melyik piaci szegmensből fognak kikerülni, az hatással lehet a vendéglátás letisztulásának folyamatára.

Mit gondol, az úgynevezett gasztroforradalomra mint folyamatra milyen hatással lesz a járványhelyzet?

Szerintem a „forradalom" nagyjából lezajlott, akit megérintett, az már régen mellé állt, akinek a vendégköre pedig nem igényelte, az haladt tovább a kilisztezett úton.

Mit lát, hogyan alakul majd a turizmus és a vendéglátás 2020 második felében itthon?

Ez nagymértékben függ attól, hogy a járvány mennyire szűnik meg, továbbá a külföldi turisták mikor tudnak ismét az országunkba érkezni és milyen minőséget képviselnek. A belföldi turizmussal szerintem nem lesz gond, de biztos, hogy egy másik időszámítás kezdődik.

Lát-e olyan "előnyöket", amelyekkel a kialakult helyzet jár? Úgy értem, lesz-e pozitív hozadéka a krízisnek?

Talán a magyar nyersanyagok nagyobb mennyiségben szerepelnek az éttermek kínálatában. A szűkített étlapokra, illetve a szezonalitásra lényegesen több étterem fektet majd hangsúlyt.

A munkaerőproblémára hogyan hathat ez a helyzet?

Nem hiszem, hogy hosszú távon nagy változás lesz, szerintem egy éven belül, ha nem lesz második hullám és ismét megnyílnak a határok, akkor visszarendeződik minden.

Melyik teraszra ült ki, vagy fog kiülni először, ha elkezdenek megnyitni a helyek és miért?

A Hernyák birtok teraszára mindig szívesen kiülök, ott egy kicsit megáll az idő.

(A szerző társlapunk, a Vendéglátás magazin főszerkesztője.)