Ruszinkó Ádám számvetése

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 10. 19:12

A lehetőségek kihasználását, a minőségi szolgáltatások fejlesztését és a szakmai partnerséget jelölte meg a három legfontosabb szempontnak egy évvel ezelőtti hivatalba lépésekor, s ma is ezeket helyezi a fókuszpontba Ruszinkó Ádám.

Az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára szűk körű sajtóbeszélgetésen találkozott a szakmai sajtó képviselőivel, szeptember 9-én, abból az alkalomból, hogy napra pontosan egy évvel ezelőtt foglalhatta el jelenlegi pozícióját.

Ruszinkó Ádám többek között kiemelte az uniós források lehető leghatékonyabb felhasználásának fontosságát. Elmondta, hogy a 2007 és 2013 közötti fejlesztési ciklushoz hasonlóan, a mostani, 2020-ig tartó ciklusban is szeretnének legalább 300 milliárd forintot a turizmus, vendéglátás szolgálatába állítani. A GINOP, a TOP és a VEKOP programokból mintegy 240 milliárd juthat dedikáltan turizmusra, a továbbiakat olyan programokból kell megszerezni, amelyek csak részben szólnak a szakmáról, ilyen például az épületek energiatakarékossági fejlesztése, a kutatás-fejlesztési vagy éppen az informatikai programok.

Az új pályázatok közül kiemelte a két, már megjelentet, a „Kastélyok és Várak" 33 milliárdos programját, valamint a nemzeti marketinge fordítható, 2018 végéig szóló, 8,5 milliárdos keretet.

A közeljövőben várható, hogy megjelenjen a gyógyhelyek fejlesztését szolgáló, 6,9 milliárdos kiírás, a Bejárható Magyarország néven futó, az aktív turizmust szolgáló 10 milliárdos kiírás, valamint a TDM szervezetek működését szolgáló 2 milliárdos pályázat.

Véglegesítik a Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepciót, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. már véleményezett is. Ruszinkó Ádám azonban rámutatott: a marketing büdzsé véges és nem is minden piacon mindenható a turisztikai marketing. Ezért is kiemelkedő a turizmus diplomácia, elsősorban a kínai és az orosz piacon, ahol az utazók döntéseit a helyi politika is erősen befolyásolja. Ennek nem mond ellent az sem, hogy, elsősorban a Hévízről elmaradt orosz turisták visszaszerzésére, szeptember végén, 26 millió forintos költségvetéssel, célzott marketing akciót folytat majd Moszkvában az MT Zrt., az önkormányzattal és az érintett vállalkozásokkal karöltve.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy szeretnék bevonni a belföldi turizmusba azt a sok millió magyar állampolgárt, akik semmilyen formában nem jelennek meg a belföldi vendégéjszakákban, mert ahhoz nincs elég jövedelmük, s nem részesülnek ilyen célú cafeteria juttatásban sem. A tárca részleteiben még kidolgozatlan elképzelése szerint a programba bevonnák a vállalkozó kedvű önkormányzatokat, hogy a legkisebb fizetőképességű rétegnek tegyék lehetővé az elmúlt évtizedek életforma változása miatt üresen álló családi nyaralóházak használatát, minimális térítés fejében. Ugyanebbe a mozgalomba szeretnének bevonni a zarándokházakat, a turistaházakat és az ifjúsági szálláshelyeket is.

Az árakról szólva Ruszinkó Ádám kifejtette, hogy ki kellene emelkednünk a kedvező ár érték arányú desztináció kétes sikeréből. Hozzátette: ha sikerülne feltornázni a minőségi szolgáltatások árait a nemzetközi színvonal közelébe, akkor a magasabb bevételekből finanszírozni lehetne a ma még elvándorló, szakképzett munkaerő megfelelő javadalmazását, s itthon tartását.

A helyettes államtitkár kiemelte a SZÉP-kártya jelentőségét, megemlítve, hogy további növekedést vár a számokban, amelyek pedig eddig is imponálóak, nevezetesen, több mint 20 ezer munkáltató, több mint 200 ezer munkavállalója használ ilyen cafeteria  elemet.

Az NGM az érintett szakmai szervezetekkel, valamint számos minisztériummal és társszervezettel működik együtt, például a tervek szerint negyedévente ülésező Nemzeti Turizmus Fórum keretében, míg a külügyi tárcával a vízumkérdésekben, az EMMI-vel a kulturális és a gasztronómiai fesztiválok, valamint a kiemelt sportesemények támogatásában.

A kínai turisták által hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma az első félévben 30 százalékkal nőtt, és további komoly bővülés prognosztizálható. A világ legnagyobb piacának számító kínai beutazó forgalom élénkítése szempontjából fontos lépés volt az Air China budapesti járatnyitása, valamint a 16 közép-kelet európai országgal közösen létrehozott, budapesti koordinációs központ felállítása. Az érintett országok a múlt héten Bledben tartott találkozójukon aláírták az „Egy övezet, egy út" külgazdasági stratégia szándéknyilatkozatát, és jövőre nyílik a China National Tourism Administration (CNTA) regionális irodája, Budapesten.

Immár nyolcféle nemzeti tanúsító védjegy segíti a fogyasztók eligazodását, és összesen 1537 szolgáltató viseli a szállodák, a kempingek, az üdülőház-telepek, a magánszálláshelyek, a falusi szálláshelyek, újdonságként a fürdők, az ifjúsági szálláshelyek és vízi megállóhelyek minőségi tanúsítványát.  Ezek listája pedig már elérhető a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal honlapján is.

Elkészült Budapest kongresszusi turizmusának középtávú fejlesztési koncepciója, amihez kapcsolódik a nagy befogadó képességű kongresszusi központ építése, ami kiemelt beruházás.

Készül a vendéglátás fejlesztésének cselekvési programja, benne a szakmai oktatás reformjával. Ennek jegyében elindult a vendéglátás területén a teljes szakképzési struktúra és tartalom felülvizsgálata a kamarák és a szakmai szervezetek bevonásával. Ennek eredményeként az NGM a meglévő szakképesítések alapjainak reformját és új, emelt szintű szakmai tartalmú képzést is javasolnak szakácsok és cukrászok számára. Az erről szóló előterjesztésről jelenleg tárcán belül egyeztetnek. Az előterjesztés egyben egy  gasztronómiai cselekvési terv, amely a képzést érintő javaslatok mellett egységes kormányzati stratégiát javasol a vendéglátás szektor fejlesztésével és elemeinek népszerűsítésével kapcsolatosan, a kereskedelmi alapszabályozás, az oktatás, az alapanyagok és a nemzeti marketing témakörében.