Saját domainneve van Bécsnek

 2014. március 04. 13:44

A világon elsőként az osztrák fővárosnak van saját domainneve. Az első .wien-re végződő honlapokat, a seestadt.wien-t és a smartcity-wien-t március elején mutatták be

A legújabb földrajzi és közösségi top level domainek közül a világon elsőként a .wien-re végződő domainnév kezdte meg működését 2014. február 11-én. Az első .wien-re végződő honlapokat maga az osztrák főváros indította el, így már ezen a néven található meg Európa egyik legjelentősebb városfejlesztési projektje, a Seestadt Aspern (seestadt.wien), illetve a Smart City (smartcity.wien) projekt is.

„Bécs ezáltal még nagyobb figyelmet kap, ez egy óriási lehetőség a város mint márka és a bécsi gazdaság számára" – hangsúlyozta Christian Oxonitsch városi tanácsnok az első honlapok bemutatásakor.

A domain kezelésével és az új végződésű domainnevek értékesítésével a város a punkt.wien GmbH-t bízta meg, amely több fázisban hajtja végre a regisztrációt. 2014. április 30-ig a márkajoggal rendelkező cégek és szervezetek valamint magánszemélyek kérhetik a nevük bejegyzését. Ezt követően az olyan általános neveket értékesítik mint például a hotel.wien vagy a taxi.wien. Ha ugyanarra az internetcímre több kérelem is érkezik, elárverezik. A nyilvános regisztráció július közepétől indul, ekkor bármilyen szabadon választott domaint bejegyeznek – ha még nem létezik. A többlépcsős regisztrációval a visszaéléseket szeretnék elkerülni.