Saját pálinkamárkát dob piacra a szerb államfő

Forrás: MTI

 2015. március 30. 12:36

Saját pálinkamárkát "dob piacra" Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök, projektjéhez pedig már az egyedi pálinkásüvegeket is elkészíttette - értesült a Blic című szerb napilap.

A szerb elnök saját főzéséből származó szerb szilvapálinkához, az úgynevezett sljivovicához a lap információi szerint Tomislav Nikolic eddig 10 ezer egyedi tervezésű üveget rendelt. A képpel is illusztrált cikk leírása szerint a különleges pálinkásüveg nyaka alatt egy rombuszba helyezett T-betű látható, ami az elnök nevére, illetve a róla elnevezett pálinkára (tomovacsa) utal, a domborműves üveg közepén pedig a sajkacsának nevezett közismert szerb fejfedő látható. Az információk szerint valószínűleg ide kerül majd a pálinka címkéje.

Az üvegek elkészítését titok övezte, a Közép-Szerbiában található paracini üveggyár dolgozói nem tudták, kinek készül a T-betűs üveg, az viszont gyanút keltett bennük, hogy az elkészítés két napja alatt nem vihették be a gyárcsarnokba a mobiltelefonjaikat, nehogy lefényképezzék a különleges üvegeket.

A szerb elnök közismerten büszke saját főzésű pálinkájára, hivatalba lépése óta a "tomovacsát" gyakran szolgálják fel az elnöki hivatal fogadásain, de a külföldi vendégeknek is ebből szokott ajándékozni Nikolic. A Szerbiát sújtó tavalyi hatalmas árvizek idején pedig a sajtó éppen azért bírálta az elnököt, mert ahelyett, hogy az árvíz sújtotta területekre látogatott volna, állítólag éppen pálinkát főzött.