Sajtóbeszélgetés hazánk turisztikai eredményeiről

 2013. október 10. 15:30

A magyarországi turizmus eredményeiről és a nemzeti turisztikai marketingszervezet megújult tevékenységéről tájékoztatták a HIPA (Hungarian International Press Association) újságíróit angol nyelvű sajtóbeszélgetés keretében október 10-én, Budapesten a Hilton Budapest szállodában.

A sajtóbeszélgetés vendégei Dr. Horváth Viktória, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára, Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese és dr. Deák Imre a Danubius szállodalánc vezérigazgatója voltak.

Dr. Horváth Viktória, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkárának véleménye szerint az idei főszezon minden idők legmagasabb forgalmát hozta a turizmusban. Nemcsak a vendégek és a vendégéjszakák számában regisztráltak növekedést a KSH augusztusi adatai szerint, hanem a szállásdíj-bevétel is növekedett az év első nyolc hónapjában. A statisztikai hivatal adatai szerint az év első nyolc hónapjában 6,1 millió vendég több mint 16,2 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 5,6 a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a bevételek 10,5 százalékkal emelkedtek.

 

Az eredményekhez egyértelműen hozzájárult a SZÉP Kártya, hisz a kártya bevezetése folyamatosan ösztönzi a belföldi turizmust és élénkíti a gazdaságot is. A belföldi turizmus növekedése a 2011-ben bevezetett új juttatásnak köszönhető, a kereskedelmi szálláshelyek SZÉP Kártyából származó bevétele az összes belföldi szállásdíj bevételük ötödét teszi ki. Jelenleg a 866 ezer kártyabirtokos majd 50 ezer elfogadóhelyen fizethet a SZÉP kártyával, és idén száz ezer fővel nőtt a kártyabirtokosok száma. Augusztus végéig 121 milliárd forint feltöltés érkezett a munkáltatók részéről a kártyákra, ami azt jelenti, hogy a SZÉP kártya legalább egymillió ember nyaralását, pihenését, étkezését, egészségmegőrzését segítette a nyári főszezonban. A kártyának fontos gazdaságfejlesztő szerepe van vidéken, bevezetése óta már közel 93 milliárd forint bevételhez jutott a több tízezer, 80%-ban vidéki kkv elfogadóhely a kártya révén. A beutazó turizmus továbbra is markánsan emelkedik, a külföldi vendégek számára egyre vonzóbb Magyarország.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese szerint a turisztikai főszezonra vonatkozó kedvező mutatók bizakodásra adnak okot.

„Hazánk esetében a turizmus gazdasági és társadalmi jelentősége vitathatatlan. A munkahelyek körülbelül 13%-át a turizmus generálja közvetlenül vagy közvetve. Éves szinten több mint ezer milliárd forint bevételt köszönhet a magyar gazdaság a turizmusnak közvetlenül. Az ágazat eredményei már 2011-ben meghaladták a válság előtti szintet. 2012-ben pedig még az új rekordot felállító 2011-es év eredményeit is túlszárnyaltuk. A vendégéjszakák száma a 2007-ben mért adatokhoz képest összesen 8,3%-kal emelkedett tavaly, ami a belföldi vendégforgalom 4,6%-os és a külföldi vendégforgalom 12,0%-os növekedésének köszönhető. A szállásdíjbevételek pedig 8,4%-os növekedést mutattak 2012-ben, a válságot megelőző évhez viszonyítva. A siker záloga éppen az, hogy reagálni tudtunk a piaci változásokra, újabb és újabb piacokon jelentünk meg, újabb és újabb célcsoportokat szólítottunk meg."– mondta Horváth Gergely.

A növekedés idén is folytatódott.

A háttéranyag ITT érhető el.