Sajttúrák ínyenceknek

Szerző: Elek Lenke

Forrás: Travel&Leisure

 2019. február 26. 09:47

Manapság már nemcsak bortúrák, csokoládékóstolók és különleges főzőprogramok közül válogathatunk, egyre több iroda kínál sajttúrákat is.

Laktózérzékenyek most ne figyeljenek ide! Van-e finomabb annál, mint egy jó sajtot elmajszolni? Végtére is, a sajt ezer arcú, kiválóan illik a kenyérhez, gyümölcsökhöz és zöldségekhez, tésztafélékhez, jól csúszik rá a bor, de a sör is. Nem csoda hát, hogy a bortúrák és csokoládékóstolók után elérkezett a sajttúrák ideje.

Ma már több utazási iroda szervez ínyenceknek sajtkóstolókat a világ körül. A klasszikus úti célok természetesen a legnépszerűbbek, mint Franciaország vagy Olaszország. Az olasz konyha világhírét egyebek között a sajtos pizzáknak és a különféle sajttal megszórt tésztás ételeknek köszönheti. Franciaország, Svájc és Olaszország határai mentén kószálva érdemes felfedezni néhány különlegességet - ajánlja a Travel and Leisure – mint például a Reblochon, a Beaufort, az Abondance, a Bleu de Sassenage és a Tomme de Savoie.

Az amerikai turisták ugyanakkor alig ismerik a Brit-szigetek, Hollandia vagy Spanyolország sajtjait, mert ezen országok gasztronómiai kínálata nem olyan népszerű a tengerentúlon, kevesebb a nemzeti konyhát bemutató étterem. Pedig - mi itt Európában jól tudjuk - ezekben az országokban is kiváló sajtok készülnek. A spanyol Asturias környékét El Pais de los Quesos-nak is nevezik. A régió legnépszerűbb sajtja a Queso de Cabrales nevű, erősen ízesített fajta. La Mancha nemcsak Don Quijote otthona, hanem a legismertebb spanyol sajt, a Manchego otthona is. Az itteni juhok tejéből származó sajt is kiváló, melyet Toledo, Cuenca, Ciudad Real és Albacete tartományokban állítanak elő.

Akad, aki hosszú utat is hajlandó megtenni egy igazán jó sajtért

Fotó: Pixabay

Ami viszont nálunk Európában kevésbé ismert, hogy az USA számos államában állítanak elő kiváló kézműves sajtokat, bár erről még a helyi gasztronómusok sem nagyon tudnak. A lap az utazási irodák figyelmébe ajánlja program gyanánt egy ilyen sajttúra szervezését. Visszafelé a repülőn azonban nem árt óvatosnak lenni: akár kézi poggyászban, akár feladott bőröndben akarjuk hazaszállítani az autentikus zamatú sajtkorongokat, azok megzavarhatják még a kábítószerre specializált kutyák szaglását is…

Kapcsolódó cikkek