Két pomázi sajt is arany minősítést kapott a világ legrangosabb sajtversenyén

Forrás: turizmus.com

 2023. november 14. 17:37

A pomázi Breier Farm két sajtja is arany minősítést kapott októberben a világ legnagyobb sajtversenyén. Az idei World Cheese Awards helyszíne a norvégiai Trondheim volt.

Rekordszámú nevezés érkezett az idei World Cheese Awardsra, melyet a világ legfontosabb sajteseményének tartanak. A sajtkészítők nem hivatalos világbajnokságát 1988 óta rendezik meg, a helyszín október végén a norvégiai Trondheim sportcsarnoka volt, ahová hajóval, repülővel, vonattal és közúton is szállították az öt kontinens 43 országából érkező összesen 4502 sajtot. Ezek között voltak hét magyar manufaktúra sajtjai is, melyek közül végül arany minősítést a pomázi Breier Farm két terméke ért el.

Az összes nevező valamivel kevesebb mint fele, azaz 2131 sajt kapott bronz, ezüst, arany vagy szuper arany értékelést. Arany minősítést 344 sajtnak szavazott meg a nemzetközi sajtszakértőkből álló zsűri. Egész Közép-Európának összesen hat arany jutott, ebből kettő, a kilenc hónapos érlelésű Pilisi sajt és a három hónapig érlelt Tanya sajt is Pomázon készült.

A Breier Farmnál sajtkészítésre kizárólag a farmon nevelt tehenek friss, adalékanyag-mentes, pasztőrözött szénatejét használják. Vagyis olyan tejet, amit nyáron friss füvet és gyógynövényeket, télen pedig napon szárított réti szénát legelő tehenek adnak. Az alpesi országokban a sajttejnek is nevezett, kifogástalan minőségű tej miatt sajtjaik az átlagosnál jóval finomabbak, frissebbek és természetesebbek. Többek között ezt ismerte el két arany minősítéssel a 264 tagú nemzetközi zsűri a norvégiai világversenyen is.

„A Tanya sajt egy félkemény, gouda típusú krémes sajt, mely fiatalkorában enyhén savanykás, pikáns ízű. A Pilisi ezzel szemben egy alpesi sajt, amelynek minden nap mosni szükséges a kérgét. Ettől lesz ugyanis igazán különleges karakterű és illatú, és állagát tekintve egy fokkal omlósabb, mint a másik díjnyertes sajtunk. A Pilisi fiatalkorában diós, édeskés ízű, öregkorában pedig a parmezánhoz hasonlóan reszelhető, a sajtra jellemző ízek ekkora pedig még erőteljesebbé és pikánsabbá válnak” – mondta Elek Szabolcs, a Breier Farm tejüzemének vezetője, aki korábban Ausztriában tanulta ki a sajtkészítés mesterségét, a most díjnyertes sajtok receptúráját pedig évek óta fejlesztgette.

A Breier Farm díjnyertes sajtjai

Fotó: Breier Farm

„Előzetesen úgy számoltunk, hogy már egy bronz minősítés is kiváló eredmény lenne. A World Cheese Awards nevezői között ugyanis óriási tapasztalattal rendelkező, 20-30-40, sőt akár 50 éves sajtmanufaktúrák is akadnak. Ehhez képest mi kétéves működést követően kaptunk két aranyat, ami őszintén szólva minket is meglepetésként ért” – mondta Jósa István kereskedelmi vezető, aki azt is elárulta, hogy néhány hónapon belül újabb egyedülálló, szintén saját fejlesztésű sajtot dobnak majd piacra.

A Pilis kapujában elhelyezkedő, 200 hektáros pomázi élménybirtokon csupán két éve kezdtek sajtkészítéssel foglalkozni. Korábban a családi gazdaság elsősorban gyümölcstermesztéssel, szántóföldi kultúrák termelésével, legelő- és gyepgazdálkodással, valamint állattenyésztéssel foglalkozott, de emellett üzemeltetnek egy háromcsillagos panziót, Tanya Boltot és Tanya Bisztrót is. Céljuk az alapítás óta eltelt nagyjából tíz évben változatlan: a vásárlók asztalára csak olyan csúcsminőségű alapanyagokból készült élelmiszerek kerüljenek, melyeket fenntartások nélkül fogyaszthatnak el. Ennek érdekében a növénytermesztés során a lehető legkevesebb vegyszert használják, a tenyésztett állatok pedig hagyományos módon, szabadtartásban nevelkednek.

A Breier Farmnál remélik, hogy sikereik nagy lökést adhatnak a magyar sajtkészítőknek és inspirálhatják a haza manufaktúrákat. Úgy látják ugyanis, hogy az utóbbi időben rengeteget fejlődött a magyarországi kézműves sajtkészítés, ami egyre inkább megmutatkozhat eredményekben akár a legnagyobb nemzetközi versenyeken is.