Új szakmai elismerés a vidéki minőségi vendéglátásnak

Forrás: turizmus.com

 2024. április 11. 10:18

Április 8-án a Toyota Sakura és a SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület képviselői első ízben adták a hazai idegenforgalom és gasztronómia kiemelkedő szereplőinek a Sakura-díjat.

Az omotenashi a tradicionális japán vendéglátás egyik alappillére, amely szó szerint annyit tesz: a tettetés hiánya, a vendéglátás és ügyfélkezelés területén pedig leginkább úgy lehetne lefordítani, mint a vendégek elvárásainak elébe menő, minden várakozást felülmúló, a legapróbb részletekig tudatos szolgáltatást. Az omotenashi a 2021- es tokiói olimpián került a figyelem középpontjába, ahol a Toyota a gyakorlatban alkalmazta a több mint hatszáz éves filozófiát.

Az omotenashi három legfontosabb alappillére:

  • próbáld kitalálni a vendég igényét előre,
  • figyelj a részletekre,
  • fejezd ki háládat.

 

A hagyományos magyarországi gasztronómiai és vendéglátási értékek megőrzésére, fejlesztésére és átörökítésére létrehozott Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) is magáénak vallja ezt a szemléletet: „Adj többet, mint amit ígértél!"

Az egyesület és partnerei immár több mint tíz éve fáradoznak azon, hogy a minőségi vendéglátás és idegenforgalom legjobb hazai képviselői – a termelőktől kezdve az éttermeken át a szálláshelyekig – egymásra találhassanak. Fontosnak tartják a hazai, sőt, helyben megtermelt alapanyagok minél nagyobb arányú alkalmazását: egyrészt a hazai gazdaság támogatása, másrészt a legjobb minőség, a garantált frissesség biztosítása miatt, de nem kevésbé fontos szempont, hogy így kiküszöbölhetők a hosszú távú szállítással járókörnyezeti terhek, az üzemanyagtól kezdve a csomagolóanyagokon át a hűtésre fordított energiáig. Ennek a szerteágazó szakmai és társadalmi tevékenységnek az egyik legújabb gyümölcse a Toyota Sakura Kft.-vel létrehozott, idén első ízben kiosztott Sakura-díj.

A tervek szerint mostantól minden évben a cseresznyefa virágzásához (japánul ezt jelenti a sakura) kapcsolódóan, azaz április első napjaiban átadott díjban azok az éttermek, termelők és szállásadók részesülhetnek, akik tevékenységük során a leghitelesebben alkalmazzák az omotenashi elveit.

Április 8-án első ízben adták át a Sakura-díjakat

Fotó: SVÉT

A díj a szervezők szándéka szerint egyben az együttműködés új, magasabb szintjét is képviseli, egyfajta közösségi platformot teremtve.

„Célunk, hogy a Sakura-díj – 1, 2, vagy 3 Sakura virág az étterem bejáratán – idővel a garantált, megbízható minőség szimbólumává, a világszerte elismert Michelin-díj hazai kisöccsévé váljon" – fogalmazott a megnyitón a Toyota Sakura alapító tulajdonosa, Füredi István.

Az első ízben díjazott éttermek listája az alábbi posztban érhető el.