Se Bookinggal, se nélküle

Forrás: turizmus.com

 2017. március 23. 12:05

A booking.com csak Budapesten 2.700 szálláshelyet kínál, miközben tizede ennyi szálloda sincs a fővárosban, sőt az országban is csak mintegy ezer hotel található.

Az összevetés azért érdemel figyelmet, mert a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének március 21-i közgyűlésén szembesítette a hallgatóságot ezzel az aránnyal a Booking.com képviseletében prezentáló Horváth Orsolya és Budaházy Katalin.

A két fiatal szakember előadásából kiderült az is, hogy Budapesten 28 ezer szobát kínálnak, miközben, a FINA VB-re készülés, illetve az időközben visszavont olimpiai pályázat kapcsán mindenki megtudhatta, hogy a fővárosban, még a tágan vett vonzáskörzettel együtt sem áll rendelkezésre 22 ezer szállodai szoba.

A megfejtés kézenfekvő: a Booking.com kínálatában mennyiségi fölényben vannak az apartmanok, a sharing economy fedőnéven álcázott „kereskedelmi” szálláshelyek. Ennek ellenére a szállodai szobák jelentősége a Booking.com számára is meghatározó, hiszen igaz, hogy a kínált szálláshelyek 78 százaléka apartman, viszont a kínált szobakapacitás 73 százaléka szállodákban található.

Felvételünk bal oldalán, a mikrofonnal Budaházy Katalin, mellette Horváth Orsolya

 

A Booking.com tehát kiemelkedően fontos partnere a szállodáknak, miközben, akaratlanul is tolja a sharing economy típusú szálláshelyek szekerét, s ezzel erősíti a hotelek több szempontból igazságtalan versenyelőnyt élvező konkurenciáját.

A számokon felül a Booking.com prezentálói olyan felismeréseket osztottak meg a szállodásokkal, amelyeket persze minden valamirevaló szakember tudott eddig is, de, most visszaigazolva láthatta saját tapasztalatait, nevezetesen:

- a mai kor utazói nem csak szállást, transzfert és étkezést keresnek, hanem sokkal inkább élményekre vágynak;

- az utazás ma már sokkal inkább életstílus, semmint kiváltság;

- az utazók egyre nagyobb hányada környezettudatos, s ezért elvárja, hogy a szálláshely is odafigyeljen a fenntartható üzemeltetésre;

- erősödik a „bleisure” kereslet, azaz, az üzleti úton lévők szívesen hosszabbítják meg tartózkodásukat, s kötik össze a munkát a személyes élményszerzéssel.