Segédanyag a kieső foglalások utáni támogatás igénybevételéhez (letölthető)

Forrás: turizmus.com

 2020. november 29. 19:23

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány megbízásából segédanyag készült a szálláshelyek meghiúsuló foglalásaiból eredő bevételkiesés részleges megtérítéséről, hogy segítse a kormányrendelet értelmezését a szolgáltatók számára.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány megbízta a Provaris Varga & Partners Ügyvédi Társulást, hogy készítsen áttekintést a pandémia második hullámára tekintettel bevezetett gazdaságvédelmi intézkedések keretein belül a szálláshely-szolgáltatók meghiúsuló foglalásaiból eredő bevételkiesés részleges megtérítéséről.

A múlt héten kihirdetett 523/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet szerint a kompenzációra azon gazdasági szereplők jogosultak, amelyek tényleges főtevékenysége:

  • Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510);
  • Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520);
  • Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530); vagy
  • Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590).

 

A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a szálláshely regisztrálva legyen a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK).

Mint arról korábban beszámoltunk, az állam megtéríti a szálláshely-szolgáltató részére az NTAK-ban 2020. november 8-ig regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80%-át.

A támogatás feltétele, hogy

  1. A szálláshely-szolgáltató a november 8-án foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyát november folyamán fenntartja;
  2. A szálláshely-szolgáltató a munkavállalók bérét kifizeti;
  3. A megtérítendő összeg kiszámításához a november 11. és december 10. közötti időszakra regisztrált foglalásra eső bevétel összege vehető figyelembe.

Fontos kritérium továbbá, hogy csak az NTAK rendszerében rögzített foglalások után jogosult a szálláshely támogatásra. A szolgáltatónak a kizárólag elektronikusan benyújtható igénylés kapcsán többek között arról is nyilatkoznia kell, hogy a 2020. november 11. és december 10. között várható árbevétele 30%-kal alacsonyabb lesz, mint amit 2019 ugyanezen időszakában elért.

A vonatkozó kormányrendelet további, részletes magyarázatát innen tölthetik le.

Az egyéb gazdaságvédelmi támogató intézkedések (mint például az adókedvezmény, bértámogatás stb.) részletes ismertetését a korábbi, november 16-án született memorandumban olvashatják.

(Borítókép: 123rf)

/html/data/cikk/117/2653/cikk_1172653/koronavirus_szallashely_szolgaltatok_kompenzacio_provaris_memorandum_20201129_final_fin.pdf

Cím:Leírás: