Sétáló kóstolóval érkezik a Gourmet a Millenárisra

Forrás: turizmus.com

 2023. május 23. 16:41

Több mint száz kiállítóval rendezik meg június 2-4. között a Millenárison a hazai gasztronómia legátfogóbb eseményét, az MBH Bank Gourmet Fesztivált, amelyen ezúttal az „új generáció” kerül a középpontba. A rendezvény sajtótájékoztatóján belekóstolhattunk a trendekbe is.

„Soha ennyi új étterem nem mutatkozott még be, a több mint ötven kiállító étterem negyede először szerepel” – mondta a tájékoztatón Nemes Richárd, a rendezvény főszervezője, hozzátéve, „kapjanak reflektorfényt első áldozóként”.

Nemes Richárd és Wossala Rozina ismerteti a részleteket

Fotó: Irházi János

Elmondta, biztosra vehető, hogy erős újdonságérzése lesz a kilátogatóknak a menüvel kapcsolatban, viszont a jól bevált receptet megtartották: a Gourmet továbbra is egy óriási szabadtéri sétáló kóstoló, ahol elveszhetünk a legjobb fővárosi és vidéki éttermek kínálatában.

Elhangzott, a hazai gasztronómiában ma egyre nagyobb teret nyer egy markáns, magas szakmai színvonalat képviselő új generáció, legyenek séfek, cukrászok, borászok, baristák vagy bartenderek. Az idei fesztiválon tematikájában tehát ők kerülnek fókuszba, tágabb értelemben pedig a megújulás, az újdonságok, legyen szó új trendekről, technológiákról, alapanyagokról vagy akár stílusról.

Amikor egy kéz kevés a művészi tálaláshoz

Fotó: Irházi János

Miközben Wossala Rozina, az idei fesztivál nagykövete arról beszélt, hogy három workshopjára is lehet jelentkezni – a helyek korlátozottak –, és Pallag Dávid séffel (Rutin) paprikás krumplit fog főzni homárral, oldalt, egy hosszú asztalon a séfek, cukrászok már szinte mikroszkopikus pontossággal tálalták az ételeket.

Ám még mielőtt valóban a kóstolásra kerülhetett volna sor, Nyáry Krisztián író a hajdani írók kedvenc ételeiről beszélt, majd Molnár Attila kávéguru (One Eleven) jelezte, hogy a fesztiválon négy kávégép fog üzemelni, a vendégek pedig különleges kávékat kóstolhatnak.

A fesztiválon a sok örömfőzés és kóstoló mellett szakmai programok is lesznek. A kutatás-fejlesztés és az innováció témakörét járja körül José Guerrero séf, aki a híres Baszk Kulináris Központban tanult és Diego Prado, a világhírű Alchemist volt séfje, erre a beszélgetésre természetesen a szakma hazai képviselőit is várják.

Az idei Gourmet másik érdekes eleme, hogy a szakmai bemutatók mellett olyan előadásokat is meghallgathat a közönség, amelyek a konyhaművészet és a képzőművészet, a zene kapcsolatát helyezik fókuszba.

Desszert díszítése

Fotó: Irházi János

Nyáry Krisztián Segal Viktor séffel fog beszélgetni arról, mi a közös a kamrában és a könyvespolcon, Béres Anett, a Borkonyha cukrászséfje pedig desszertet készít, miközben Weider Péter képzőművésszel értekezik a látvány, a színek és a fenntarthatóság szerepéről a gasztronómiában és a vizuális művészetekben.

És hogy megmutatható-e egy ország világnézete, hangulata, szellemisége egy rakás palacsinta és négy „egyszálgitáros” dal segítségével, erre Keve Márton, a 101 bistro séfje és Járai Márk énekes-gitáros tesz majd kísérletet.

Különleges élménynek ígérkezik két fiatal séftehetség közös főzése: Tóth Pál, a szegedi Alabárdosból és Puskás Csaba (Borkonyha) egyszerre fog pisztrángot készíteni. Tóth az alföldi hagyományokból merít, míg Puskás az erdélyi konyhát hívja segítségül a fogás elkészítéséhez, csorba mártással, tárkonnyal.

Wossala Rozina a jelen lévő séfeket faggatja, mit főztek az alkalomra

Fotó: Irházi János

És még néhány kulináris élmény: a látogatók japán udon tésztát készíthetnek Huszár Krisztián séffel (SHO, Vietnámi Gulyás), valamint Ötvös Zsuzsi és Czompa Fanny cukrászok jóvoltából megkóstolható lesz két klasszikus, a mákos guba és a mézes krémes modern változata, de megtanulható, miként kell Babkát sütni, vagy vegán tepertős pogácsát készíteni.

A szervezők kiemelték, május 23-án délutántól már lehet foglalni – jelképes összeg ellenében – a workshopokra, s mivel általában ezek 15 fősek, hamar elfogynak a jegyek.

Minden részlet, belépőjegyek ára a gourmetfesztival.hu oldalon.