Síelj itthon!

Forrás: turizmus.com

 2014. december 09. 17:54

A hazai síturizmus fejlesztését tűzte ki célul az idén májusban alakult Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter. A felmérések szerint a magyar lakosság 5 százaléka, közel 500 ezer ember síel rendszeresen, de többnyire külföldön.

Az évi 11 millió belföldi vendégéjszakának mindössze 15 százalékát adja a három téli hónap. A hazai turizmus érdeke, hogy a magyar síelők a hazai sípályákat előnyben részesítsék, és itthon is minél többször menjenek el síelni, ami mérsékelné a turizmus nyári szezonális kilengését – mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A síturizmus fellendítésének alapja az együttműködés, ezért törekedni kell a szolgáltatói összefogások megteremtésére a síközpontok és a környékbeli szálláshelyek között. A síklaszter célja egybeesik a kormány belföldi turizmus élénkítésére irányuló törekvéseivel – tette hozzá.

Fotó: Eplény

A síturizmus népszerűségét mutatja, hogy a világ 80 országában 2 119 síterep és több mint 6 millió vendégágy áll a sízők rendelkezésére. Körülbelül 100 millió ember sízik rendszeresen, a legtöbben Németországban (14,6 millió), az USA-ban (13,6 millió) és Japánban (11,5 millió), míg Magyarországon 497 ezren – mondta el Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter ötletgazdája.

A válság ellenére világszerte folyamatosan növekszik a sízők száma, szakemberek szerint a legdinamikusabb bővülés Kínában és Kelet-Európában várható 2020-ig. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a síterepeken egyre több nem síző is megjelenik üdülni, vagy „nézni" a síző családtagokat. Új tendencia, hogy a hosszabb síüdülés helyett ma inkább a rövidebb időtartamú programot részesítik előnyben az emberek, de több alkalommal. Fehér Gyula szerint e három tényező nagymértékben segítheti a hazai síturizmus fejlődését.

Magyarországon 14 havas és 20 műanyag, azaz összesen 40 sípálya (köztük 26 síiskola) és 68 sílift várja a síelőket, 29 pálya éjszakai kivilágítással is rendelkezik.

A klaszter 18 tagja között 7 havas (Dobogókő, Eplény, Kékestető, Mátraszentistván, Nagy Hideg-hegy, Pécs, Visegrád) és 6 műanyag sípálya (Babos, Fogarasi, Waxklub, Győrújbarát, Nanook, Megyeri), 3 síszakmai szervezet (Síoktatók Magyarországi Szövetsége, Skiculture.hu, Magyar Síakadémia), valamint 2 kereskedelmi cég (Hefa Sport – Veszprém, SkiOutlet – Budapest) található, de további sícentrumok is jelezték már csatlakozási szándékukat. A szervezet célja a hazai síturizmus és a téli sportélet népszerűsítése marketinggel és az együttműködések szélesítésével, s ehhez megfelelően fejlesztett helyszínek, sípályák biztosítása. Ennek egyik eszköze új weboldaluk, amely a www.sieljitthon.hu címen érhető el.

Fotó: Mátraszentistván

A Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója, Mártonné Máthé Kinga rámutatott: a hazai sípályák és a kapcsolódó szálláshelyek, vendéglátóhelyek többsége olyan kis- vagy középvállalkozás, amely elfogadja fizetőeszközként a belföldi turizmus motorját, a SZÉP-kártyát is. A magyarországi sípályákat már csak közelségük miatt is érdemes előnyben részesíteni a sítudás megszerzésére. Az MT Zrt. saját felületein, weboldalán és kiadványaiban maga is népszerűsíti a téli sportokat, sípályákat és csomagajánlatok.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a klaszter névadója, Chernelházi Chernel István magyar ornitológus Norvégiában 1891-ben ismerkedett meg a síeléssel, amelyről idehaza több népszerűsítő cikket is publikált, majd 1896-ban megírta és kiadta A lábszánkózás kézikönyve című könyvét, lerakva ezzel a hazai síszaknyelv alapjait.