Síelj itthon, tanulj itthon síelni!

Forrás: turizmus.com

 2015. december 08. 20:49

A hazai síelési lehetőségeket nem szabad lebecsülni, sőt, az a cél, hogy az ötszázezer magyar síelő lehetőleg ne külföldön költse el a téli sportolásra szánt teljes összeget, hanem legalább egy részét itthon – hangzott el a kedden délután tartott sajtótájékoztatón.

Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár az idei évet értékelve hangsúlyozta, 2015 lehet minden idők legsikeresebb turisztikai éve Magyarországon. Idén az első háromnegyed évben 8,16 millió vendég 20,75 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A turisták száma 8,4 százalékkal, a vendégéjszaka szám 6,4 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. A belföldi forgalom 6,3 százalékkal emelkedett.

Még kiemelkedőbbek lehetnek az eredmények, ha a téli sportok szerelmeseit sikerülne itthon tartani, ez a holtszezonnak számító hónapok forgalmát is jótékonyan növelné,

A hazai vállalkozások valóban mindent elkövetnek azért – tette hozzá – hogy éghajlati adottságainkat figyelembe véve, itthon is lehessen síelni Ez azért is lenne jó, mert a belföld mindig közel van, így akinek csak kevés ideje van a téli sportokra, az is lehetőséget kapna a síelés gyakorlására.

 

Glázer Tamás, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a Síelj itthon! nevű projekt kiemelt jelentőségű a téli szezon belföldi turizmusának élénkítésében. A hazai sípályák, szálláshelyek és éttermek többsége elfogadja fizetőeszközként a SZÉP kártyát. A jól felszerelt műanyag pályák alkalmasak a síelni tanuláshoz, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hangsúlyozta: a hazai szolgáltatások minősége azon a szinten van, hogy a kezdőtől a profikig jól érezhetik magukat a sítalpat felcsatolók a pályákon.

Ő is megerősítette, hogy 2015 rekordév lehet a hazai turizmusban, a még pozitívabb eredmények elérését segíti a Budapest Winter Invitation kampány is.
Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke felvázolta a klaszter felépítését, kiemelve, hogy egyre többen csatlakoznak ehhez a szakmai szövetséghez. A cél változatlanul a havas sportok hazai népszerűsítése, a sípályák és a sítanulás biztosítása, a síélet fejlesztése. Jelenleg 14 sílifttel is bíró pálya és 27 síiskola működik Magyarországon.

A háttéripar, a kereskedelem és a szolgáltatás is sokszor hazai: jó, ha itthon, magyarul tanul meg a gyerek sízni, és az is a belföldi bevételt növeli, ha itthon vásárolják meg az emberek a sífelszerelést, amelyek közül – ezt kevesen tudják – komoly, márkás termékek is olykor magyar gyártmányúak.

A klaszter Síútlevelet bocsátott ki, a Síelj itthon! kampány égisze alatt, amelynek az a célja, hogy minél többen síeljék körbe Magyarországot. Az akciót az egyik leghíresebb autómárka támogatja. Értékes nyereményekkel gazdagodhat, aki végiglátogatja a hazai síterepeket.