Sikeres a világ első robotszállodája

Forrás: turizmus.com

 2016. július 15. 17:34

Szürreális lények és robotok között szürcsölnek teát a vendégek a Nagaszakiban található Henn na Hotelben, amely a világ első olyan szállodája, ahol szinte mindent robotok végeznek.

A számítógépek által irányított bonyolult humanoid gépek működését azért néha ember is ellenőrzi, de csak a legszükségesebb esetben. Az állandóan mosolygó humanoid robotok látványát olykor többdimenziós, mozgó-vicsorgó dinoszauruszok váltják fel, színesítve a minimál stílusban berendezett szobák látványát. A hordárok, a portások, a takarítók, az időjárásjelzők és a szobák hőmérsékletét ellenőrzők, mind gépek.

Az igazi emberek, akik itt dolgoznak, meg vannak róla győződve, hogy a robotoké a jövő, de most sem használjuk ki eléggé a segítségüket. Köztük van Iwazume Takeru, a szálloda igazgatója, aki a hagyományos, emberarcú Sheraton Kobe helyett talált itt munkát. „Mindig is érdekeltek a robotok, övék a jövő” – vallja.

A szálloda nem tartozik a luxuskategóriába – a szobaárak 47 fontnál kezdődnek, valószínű ugyanis, hogy a sokat fizető vendég ma még elvárja az igazi mosolyt a mű helyett, és szeret köszönni az ismerős portásnak.  Ennek ellenére a szálloda nagyon népszerű.

Az itteni portásokat még a törzsvendég se tudja meghatni, hogy jobb szobát kapjon. (Persze borravaló se létezik.) Az egyik legkedveltebb recepciós a humanoid Yumeko, neve magyarul álomlányt jelent, hosszú sötét hajú, szépen kirajzolt szemöldökű robothölgy, kissé hátborzongató mosollyal.

Arcfelismerő szkennerek, automaták és a legfejlettebb elektronika teszi lehetővé a szálloda üzemeltetését, amelynek működtetése olcsóbb, mintha a Japánban szokásos magas munkabért fizetnének az alkalmazottaknak.