Sikeres évet zárt a Miskolci Állatkert

Forrás: turizmus.com

 2016. január 13. 11:43

2015-ben több mint 83 000 látogató kereste fel a vadasparkot, 66 kisállat jött a világra, és több új lakó is érkezett más állatkertekből.

A létesítmény vezetői szerint viszont talán az a legnagyobb siker, hogy tavaly mintegy 3000 gyermek vett részt a szervezett zoopedagógiai foglalkozásokon, ahol sok ismerettel gazdagodhattak az élővilágról.. A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületével közösen szervezett Zoo-tábor is a megszokott nagy érdeklődés mellett zajlott: a hat hét alatt több mint 200 gyermek vett részt a változatos programokon.

Tavaly készült el eu-s pályázati forrásból és a miskolci önkormányzat támogatásával az állatkert eddigi legnagyobb beruházásaként az európai nagyragadozók bemutatását szolgáló épület a hozzá kapcsolódó kifutókkal. Itt mutatkozhatott be az európai törzskönyvi program keretében az állatkertbe érkezett fiatal kárpáti hiúz pár, és az év utolsó napjaiban az a hím perzsa leopárd is, amelyet a faj európai tenyészprogramjával együtt az évek óta itt élő nőstény párjának szánnak.

2015-ben több állatfajnál is bőséges „gyermekáldásnak” örülhetett a nagyközönség és a gondozók. A vörösorrú ormányosmedvék kifutójában összesen 11 kölyök jött a világra, a kéktorkú tragopánok négy csibét, míg a sziklapapagájok három fiókát költöttek ki. Több faj esetében első alkalommal születtek utódok, például a két gyűrűsfarkú maki és a két nagy mara kölyök, valamint a sarkantyús teknős esetében is, de az évek óta rendszeresen szaporodó nagy szőröstatuk és észak-amerikai kúszósülök,valamint a David-szarvasok is többen lettek.