Siófok, Balatonlelle és Zamárdi a három legnépszerűbb balatoni település a Szallas.hu-nál

Forrás: turizmus.com

 2023. július 12. 11:58

A Szallas.hu legfrissebb felmérése szerint a Balatonnál nyaralók harmada az északi part szerelmese, 42 százalékuk pedig a déli partért rajong.

A Szallas.hu friss, 1150 fős mintán készített felmérése szerint a válaszadók 40 százaléka nyaranta legalább egy alkalommal vakációzik a magyar tenger partján, 15 százalékuk pedig akár kétszer is. „A saját foglalási adataink arról árulkodnak, hogy minden ötödik eddig beérkező nyári foglalásunk a magyar tenger partjára szól” – mondta Dobronoki Mercédesz, a Szallas.hu Programok csapatának turizmus marketingmenedzsere.

A válaszadók harmada az északi part szerelmese, 42 százalékuk a déli parté, negyedük pedig nem tud vagy nem akar választani a két part között.

Legnagyobb tavunk önmagában is sokak kedvence, de a Badacsony szélesen elnyúló látványa, a csodálatos vízparti naplementék, a balatonfüredi Tagore sétány, a balatonboglári Gömbkilátó és Tihany népes rajongótábort tudhat magáénak. A strandolók körében Siófok, Balatonlelle, Zamárdi és Balatonfüred partjai a legkedveltebbek. A magyar riviérán nyaralók többnyire strandokat, éttermeket, kávézókat, cukrászdákat, gasztroprogramokat keresnek fel a térség szolgáltatói és attrakciói közül. Népszerű továbbá a hajókirándulás, a vitorlázás, a kastélyok és várak felkeresése, a levendulamezők, parkok, arborétumok felfedezése és a fesztiválok látogatása is. A vízi sportok, mint a szörf, SUP, wakeboard és az extrém élmények, mint pl. a tandemugrás vagy a hőlégballonozás csak keveseket mozgat meg a kutatás tanúsága szerint.

Az egyik siófoki strandon július 9-én

Fotó: Siófoki Információk/Facebook

A Szallas.hu felmérése arra is rávilágít, hogy a Balatonon nyaralók 39 százaléka gyakran keres fel vendéglátóhelyeket a térségben. A legtöbben ebéd vagy vacsora és nassolás, fagyizás, desszert fogyasztása végett látogatják ezeket a helyeket. A kávézók és koktélbárok is sokakat vonzanak, a reggeli és a brunch viszont nem annyira kelendő. A fagyizók, az éttermek és a lángosos büfék a legfelkapottabbak, de sokak látogatnak el kávézóba, cukrászdába, pizzériába és pékségbe is a nyaralásuk során. Ezeket népszerűségben a hekkezők/halas helyek, a gyrosos büfék és a csárdák követik.

A vendéglátóhely kiválasztásakor az ismerősök, barátok ajánlásai a legmeghatározóbbak, de a Google-értékelések és az influenszerek ajánlásai is sokat nyomnak a latban. Döntő szempontok a bankkártyás és SZÉP-kártyás fizetés, a vendégértékelések és az ezekre adott válaszok, valamint a fotók a helyről és az ételekről. 

A Balaton 111 ingyenes hozzáférésű online térképen 111 balatoni attrakció, a Szallas.hu Programok oldalán pedig több mint 12 ezer turisztikai attrakció kalauzol el Magyarország bakancslistás látnivalóihoz. Utóbbi aloldalon tavalyhoz képest 23 százalékkal nőtt a programkeresők száma.