Sirha Budapest 2018 februárjában

Forrás: turizmus.com

 2017. május 17. 10:04

Jövőre a tavalyinál nagyobb alapterületen, bővülő tematikával és izgalmas versenyekkel rendezik meg a Sirha Budapestet – derült ki a május 17-én tartott sajtótájékoztatón.

A kétévente sorra kerülő, nemzetközi élelmiszeripari és vendéglátóipari szakkiállítás gyorsan vívott ki magának nemzetközi elismerést. A 2016. évi budapesti szakkiállítás a francia partnerek szerint minden idők legsikerültebb Sirha kiállítása volt – mondta el bevezetőjében Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. A jövő évi, február 7-9. között megrendezésre kerülő szakkiállításon a tavalyinál nagyobb szerepet kap a pékek és a cukrászok világa, és még több szakmai programra kerül sor.

Két pavilon, vadonatúj programok

Reményiné Tihanyi Klára, a kiállítás projektigazgatója elmondta: szeretnék megismételni a tavalyi sikert, a kiállítás alapértékeinek – nemzetköziség, minőség, innováció – megtartása mellett. A tavalyi kiállításnak 374 kiállítója és 20 ezer szakmai látogatója (58 százalékban döntéshozók) volt, és felméréseik szerint 90 százalékuk elégedett volt a rendezvénnyel, valamint 97 százalékuk tervezte, hogy a következő alkalommal újra meglátogatja.

Balról jobbra: Jókuti András moderátor, Reményiné Tihanyi Klára, Hamvas Zoltán, Ganczer Gábor, Marie-Odile Fondeur, a tolmács és Luc Dubanchet a sajtótájékoztatón

Fotó: Szekeres Máté

Az A pavilon mellett a G pavilon is rendelkezésre áll majd. Utóbbiban kap helyet a cukrász, a sütőipari és a kávé tematika.  A kiállítóhelyekre 2017. május 31-ig kedvezményesen lehet jelentkezni.

A tervek szerint ismét a kiállításon rendezik meg a Bocuse d’Or magyar döntőjét, és újra sor kerül a Sirha Budapest Desszert Versenyre, az Innovációs termékversenyre és a European Enterprise Network B2B találkozóira.

Ezenkívül új versenyek is lesznek (az országos Közétkeztetési Szakácsverseny, a Hungarian Selection Catering Cup, a Szálloda- és étteremdesign verseny), valamint a kiállításra látogat a fiatal kreatív séfek rendezvénye, az Omnivore World Tour is.

Június 15-ig kiírják a Bocuse-pályázatot

A Bocuse d’Or magyar döntőjét 2018. február 8-án rendezik meg. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a Pannon Gasztronómiai Akadémia alelnöke szerint 2017. június 15-ig írják ki a fényképes receptpályázatot, amelynek a benyújtási határideje szeptember 1. A zsűri szeptember 15-ig választ ki maximum 12 jelentkezőt, ebből a decemberi selejtezőn 5-6 főre szűkül a mezőny.

Egyre népszerűbb a Sirha Lyon

A tájékoztatón jelen volt Marie-Odile Fondeur, a kétévente megrendezésre kerülő lyoni Sirha kiállítást rendező GL Events ügyvezetője, valamint Luc Dubanchet, az Omnivore igazgatója is.

Marie-Odile Fondeur a kiállítás egyre növekvő népszerűségéről számolt be. Az idei rendezvénynek mintegy 208 ezer szakmai látogatója volt, ami 10 százalékkal több, mint 2015-ben, az érdeklődő séfek száma 27 százalékkal nőtt. A magyar látogatók száma pedig 87 százalékkal emelkedett 2013 óta. A legközelebbi kiállítást már egy saját, új kiállítócsarnokban rendezik meg 2019. január 26-30. között.

Luc Dubanchet pedig arról beszélt, hogy kétnapos mesterkurzusaikat fiatal vagy fiatalos gondolkodású séfeknek rendezik azzal a céllal, hogy a résztvevők megosszák egymással tudásukat.