Sirha Budapest: közel 90 borászat ismerhető meg a Hungarian Wine Summiton

Forrás: turizmus.com

 2022. március 22. 14:22

Csütörtökig várja a látogatókat a Hungarian Wine Summit a Sirha Budapest keretében, a Hungexpo A pavilonjában.

Korábban történt

Kelet-Közép-Európa legnagyobb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításán március 22–24. között a kistermelők és a nagy borászok is bemutatkoznak a Hungarian Wine Summit standján. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon összesen csaknem 90 borászat mutatkozik be borrégiónként.

Az érdeklődők a sétálókóstolókon megismerhetik a magyar borok sokszínűségét, és üzleti kapcsolatok építésére is lehetőség van. Emellett tokaji bor- és pezsgőbárral, valamint március 23-án hazai és nemzetközi előadók által tartott mesterkurzusokkal várják a szakmai közönséget.

A Hungarian Wine Summit tágabb programja egy beutaztatáson alapuló, ötnapos esemény, amelynek célja megismertetni a magyar borokat és borvidékeket, a magyar borok sokszínűségét a nemzetközi szakértőkkel, valamint segíteni üzleti kapcsolatépítésüket. Ennek érdekében az AMC csaknem 100 nemzetközi borszakértőt: véleményvezéreket, beszerzőket, Master of Wine-okat és szakújságírókat hívott meg szerte Európából.

A Hungarian Wine Summit standján kóstolókat és mesterkurzusokat is tartanak

Fotó: Agrármarketing Centrum

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, a meghívott szakértőknek március 20-tól kóstolókon, borvacsorákon, a borrégiókat bemutató kétnapos, vezetett túrákon, gasztronómiai és kulturális élményekkel együtt mutatják be a magyar borok és szőlőfajták sokszínűségét. „Olyan termőterületekkel, tudással és hagyományokkal vagyunk felvértezve, amely sikerre ítéli ezt az ágazatot. Ma már biztonsággal térünk át a minőségi bortermelésre, aminek eredményeképp a magyar bor méltó helyére, a legfelsőbb polcokra kerülhet” – fogalmazott.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, aki a rendezvényen bortermelőként is részt vesz, kiemelte, a Hungarian Wine Summit azért is mérföldkő, mivel ez az első ilyen típusú rendezvény hazánkban, és reméli, ezzel hagyományt teremtenek. Ugyanakkor visszajelzés, mert a magyar borászok számára is már csak egy minőség van: a nemzetközi minőség, ennek kell megfelelniük, mert hatalmas a nemzetközi verseny. A hazai a világ bortermelésének mindössze egy százalékát adja, az üzleti sikerhez ezért a magas hozzáadott értékű, prémium minőségű borok piacán kellene szerepelnünk. „Az utóbbi évtizedek fejlesztései is ebbe az irányba mutatnak. A sikerhez sok kis lépésre van még szüksége a magyar borászoknak, ez a mostani rendezvény azonban ezen az úton igazán nagy lépésnek számít. A nemzetközi fajtákban az éles versenyben is megállják a helyüket a magyarok, de igazán sikeresek hosszú távon a hagyományos magyar fajtákkal és a termőhelyi sokszínűséggel lehetünk igazán egyediek és remélhetőleg népszerűek a világban” – mondta.