SkillsHungary szakács- és pincérverseny 2016

Forrás: turizmus.com

 2016. április 26. 14:40

Április 18-19-én került megrendezésre a Hungexpo „G" pavilonjában a magyarországi Skills szakács- és pincérverseny döntője.

A kétnapos versenyen a 3-3 döntőbe jutott fiatal több körben mérhette össze tudását. A szakácsversenyzők fingerfood-okat, egy halból és egy bárányból készült főételt, kacsából meleg előételt és consommét készítettek, s a feladatsort egy tányérdesszert zárta. A versenyzők munkáját nehezítette, hogy a fő nyersanyagokat nem ismerhették meg előre. Az ételeket egy háromtagú munka zsűri és egy öttagú kóstoló zsűri értékelte, akik nem tudhatták - a verseny tisztasága érdekében -, hogy melyik versenyző tányérját pontozzák.

 

A SkillsHungary szakácsverseny végeredménye:

1. Ramocsai Barbara (a képen fehér sapkában)

2. Jándi Lőrinc

3. Pereszlényi Alexandra

Az első két versenyző felkészítője Mészáros Marika a Gundel Szakiskola tanára volt.A következő hét hónapban Barbara és Lőrinc szakmai felkészítésben vesz részt, melynek irányítója Dr. Sándor Dénes; segítői: Nyíri Szása, Segal Viktor, Varga István, Ádám Csaba, Barka Áron, Volenter István és Szűcs Árpád.

A pincérversenyzők feladatai közöttmenüsor összeállítás szerepelt egy kisorsolt témára, amihez alkalmi asztalt kellett teríteniük. A versenyzők emellett bor- és párlat felismerésben, italkeverésben, valamint gyümölcsfaragásbanmérhették össze tudásukat. A versengést az élőmunka zárta le, melynek során a szakácsok által készített ételsort felszolgálták a meghívott vendégeknek, húst daraboltak a vendégek asztalánál, illetve flambíroztak. A kommunikáció mindvégig angol nyelven zajlott.A rendezvény érdekessége volt, hogy versenyen kívül egy finn Euroskills versenyző is megmérettette magát. A feladatok végrehajtását és a megoldásokat öttagú zsűri értékelte.

 

A SkillsHungary pincér verseny végeredménye:

1. Török Bettina

2. Szántai Péter

3. Császár Attila

Az első versenyző felkészítője Szakács Ildikó, a Gundel Károly Szakképző Iskola tanára volt.

 

A következő hét hónapban Bettina szakmai felkészítésben vesz részt, melynek irányítója Dr. Cservák György lesz.

A 2016 decemberében Göteborgban megrendezésre kerülő EuroSkills versenyen Magyarországot Ramocsai Barbara (szakács) és Török Bettina (pincér) képviseli majd.