Skål üzleti ebéd a KPMG-vel, Papp Dénes emlékére

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 01. 19:10

A turisztikai-vendéglátóipari felsővezetők szakmai szervezete, a SKÅL International Hungary hosszú Covid-kényszerszünet utáni első üzleti networking találkozójára augusztus 26-án került sor a Dunapark Kávéházban.

A szervezők a szakmai eseményt közelmúltban elhunyt tagjuk, Papp Dénes, a Kaltenberg Sörház és Étterem tulajdonos-ügyvezetője emlékének ajánlották. Papp Dénes hosszú időn át volt meghatározó tagja a SKÅL-nak, étterme pedig számos alkalommal szolgált különleges hazai és nemzetközi SKÅL-események helyszínéül.

Az eseményen Indra Dániel, a KPMG ingatlan-, szabadidős és turizmusfejlesztési csoportjának igazgatója tartott érdekfeszítő előadást a nemzetközi turizmus aktuális helyzetéről és várható kilátásairól az újranyitások után.

Az előadásban elhangzott számos első félévi nemzetközi adat, melyek közül talán a legfontosabb figyelemfelkeltő a nemzetközi utazási érkezések május végéig tapasztalt közel 60%-os átlagos visszaesése (ebből az április-május közel 100%-os visszaeséssel). A hallgatóság részletes elemzést kaphatott az újranyitást követően emelkedő utazási aktivitásról, melyet a friss nemzetközi szállás- és beutazó-statisztikai adatok is alátámasztanak. A prezentációból az a nemzetközileg is irányadó trend is kirajzolódott, hogy július közepéig mennyire eltérő képet mutatott az USA-ban található szállodák különböző szegmenseinek foglaltsága: míg a legnegatívabban érintett luxus- és felső vendégréteg 30% közeli foglaltságot tudott felmutatni, addig a felső közép-, a közép- és a turistakategória 50-56% közötti foglaltsága már kimondottan kedvezőnek ítélhető.

Indra Dániel, a KPMG ingatlan-, szabadidős és turizmusfejlesztési csoportjának igazgatója tart előadást

Fotó: SKAL

Kiderült továbbá, hogy Európában például a hagyományosan komoly belföldi utazási hagyományokkal és gazdag turisztikai lehetőségekkel rendelkező országok – pl. Egyesült Királyság, Német-, Spanyol- és Olaszország – nagyobb felfutást és kimondottan magas szállodai foglaltságot tudtak elérni az újranyitás után, mint az ezekkel kevésbé megáldott desztinációk. Az is egyértelművé vált, hogy a regionális, azaz vidékinek fordítható turisztikai aktivitás a legtöbb európai célállomáson jelentősen erősebb volt, mint a nagyobb – főként külföldi beutazásra támaszkodó – városok utazási forgalma.

A turizmus előtt álló kihívásokat és lehetőségeket illetően a UNWTO SWOT-analízisére támaszkodva Indra Dániel elmondta, hogy bár a korábbi válságok során a turizmus már bizonyította rugalmasságát és ellenállóképességét, és a belföldi turizmust kevésbé érinti a jelen válság, azonban gyengeségként lehet elkönyvelni a magas költésű kereslet elmaradását, valamint a hosszú távú repülőutak és a MICE turizmus komoly érintettségét. Emellett komoly veszélyt jelentenek a zavarok a légiiparban, és a világjárványt érintő tapasztalatok hiánya, az utazás potenciális kockázatként történő értelmezése és az alacsony kereslet miatt széleskörűen szükségessé vált az üzleti modellek teljes újragondolása is. Lehetőséget biztosíthat viszont a turisztikai ipar számára az innováció és a digitalizáció, a fenntarthatóság és a fenntartható szegmensek (vidék, természet, egészség) kiaknázása.

A KPMG prezentációja után Jávorkai Péter elnök beszélt többek között a járvány idején is folyamatos nemzetközi vezetőségi munkára. A magyar SKÅL-tagok folyamatosan tájékozódhattak a Magyar Turisztikai Szövetség hírleveleiből, szakmai képzésekről, adó- és jogi állásfoglalásokról, valamint a vezetés több online konferencián is részt vett. A turisztikai szervezet különböző vezetőségi fórumai folyamatosan tanácskoztak és próbálták tanácsaikkal segíteni a UNWTO-t, a IATA-t és a szakma legfontosabb világszervezeteit.

Elhangzott, hogy a Digital Transformation 2020 keretében a SKÅL idén új közösségi weboldalt indított tagjainak, melyen a közösségi médiából ismert legfontosabb funkciók teszik könnyűvé a közel 14.000 fős nemzetközi tagság napi kapcsolattartását. A szervezet rendszeres online képzések indításával és nemzetközi webináriumokkal, valamint nemzetközi partnerprogram kialakításával segítette a tagságot a kihívásokkal teli elmúlt hónapokban is. Az elnök elmondta, hogy idén a nemzetközi kongresszus elmaradása ellenére online közgyűlésen fogja tudni a nemzetközi tagság hallatni a hangját és részt venni a döntéshozatalban.

Fontos fegyvertény, hogy a másfél éve a magyar SKÅL támogatásával elindult SKÅL Europe Network összefogás a nyáron a szorosabb együttműködést biztosító, hivatalos SKÅL Europe Area Committee megalapításához vezetett. A magyar SKÅL-elnökség jelenleg a szeptember végi közgyűlés és tisztújítás előkészítésén dolgozik.