Skócia több területén két hétre bezárnak a vendéglátóhelyek

Forrás: MTI

 2020. október 08. 10:35

Skócia egyes térségeiben péntektől több mint két hétre bezárnak a pubok, az éttermek és a kávézók a járvány gyors terjedése miatt. A Scottish Hospitality Group szerint ez sok skóciai vendéglátó hálózat halálos ítélete.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, aki szerdán az edinburghi parlamentben ismertette az intézkedést, közölte, hogy az átmeneti korlátozás célja a koronavírus-fertőzések ismét gyorsuló skóciai terjedésének megfékezése.

A skót kormány rendelete szerint a két legnagyobb skóciai városban, Glasgowban és Edinburghban, valamint a középső országrészben október 25-ig nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.

Ez Skócia legnépesebb térsége: az 5,5 milliós lakosságból 3,5 millió ebben az országrészben él.

Skócia egyes térségeiben péntektől több mint két hétre bezárnak a pubok, az éttermek és a kávézók

Fotó: 123rf.com

Nicola Sturgeon ismertetése szerint más országrészekben a pubok és az éttermek ugyanebben az időszakban beltéri helyiségeikben csak ételt és alkoholmentes italokat szolgálhatnak fel, ezeket is csak 18 óráig, szeszes italt külső teraszaikon vagy elvitelre viszont 22 óráig értékesíthetnek.

Elvitelre a teljes bezárásra kötelezett skóciai vendéglátóhelyek is felvehetnek étel- és italrendeléseket a zárlat idején.

A korlátozások bejelentése előtt a skót egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a szerda este zárult 24 órában valamivel több mint ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálatokkal. Skóciában ez eddig a legmagasabb napi fertőzési szám, de a tárca hangsúlyozza, hogy a naponta elvégzett tesztek száma is rohamosan emelkedik.

Nicola Sturgeon az intézkedés bejelentésével egy időben közölte, hogy a skót kormány 40 millió font (16 milliárd forint) gyorssegélyt folyósít az érintett vendéglátó vállalkozásoknak a korlátozások 16 napjára.

A skóciai vendéglátószektor legnagyobb üzleti szervezete, a Scottish Hospitality Group (SHG) azonban szerda esti közleményében úgy fogalmazott, hogy a skót miniszterelnök sok skóciai vendéglátó hálózat halálos ítéletét írta alá a korlátozások elrendelésével.

A szervezet szerint az ágazat „már most is a padlón van”, és nagyon sok vállalkozás nem éli túl a telet, ha a kormány nem hagy fel a szektort célzó, ismétlődő korlátozásokkal.

Az SHG hangsúlyozza, hogy a skóciai vendéglátószektor 285 ezer embernek ad munkát, és évente 10,6 milliárd fonttal (4200 milliárd forinttal) járul hozzá a skót hazai össztermékhez.