Soha többé, booking.com? (Frissítve!)

Forrás: turizmus.com

 2018. július 27. 09:45

Komoly indulatokat keltett a közösségi médiában egy Máltán pórul járt magyar család története. Az előre kifizetett szálláshelyet zárva találták, a foglalási portál szerintük cserben hagyta őket. Fél nappal a poszt megjelenése után pozitív fordulatot vett az ügy.

A Facebookon osztotta meg a szállásfoglaló oldallal kapcsolatos negatív tapasztalatait a minap egy magyar utazó. Az illető hölgy Máltára foglalt szállást, amit előre ki is fizetett, ám a megérkezéskor kiderült, hogy a szálláshely már egy ideje zárva van, nem fogad vendégeket. A booking.com ugyan próbált más szálláshelyet felajánlani, de azt a kárvallottak nem fogadták el.

A Máltán lefoglalt szállásról a helyszínen kiderült, hogy már nem működik

Fotó: booking.com

A szolgáltatóval folytatott kommunikáció ezután vitává fajult, az utas pedig dühét egy nyilvános poszt formájában osztotta meg a nagyközönséggel. Elég komoly sikerrel, hiszen július 25-i bejegyzésére 27-én reggel már közel 800-an reagáltak, a megosztások száma pedig a 600 felé közelített.

Miközben a kommentelők egy része a szállásfoglaló oldallal kapcsolatos negatív tapasztalatait osztotta meg, sokan voltak, akiknek soha nem volt semmilyen problémájuk a booking.com-mal.

Ezek után úgy döntöttünk, utazási szakjogász szakértőnk véleményét kérjük ki az ügyről. Salamon András az alábbiakban értelmezi a történteket.

Az utazó a booking.com szállásfoglalási felületén foglalta le és fizette ki szállását. Megérkezésekor, a helyszínen szembesült azzal, hogy a szálláshely már nem létezik. A booking.com megígérte, hogy próbál másik szállást találni, de végül az utazó maga talált számára megfelelő szálláshelyet, igaz az eredetinél kicsit drágábban. A booking.com megígérte, hogy az előre kifizetett díjat és a két szálláshely ára közötti különbözetet átutalja a károsultnak. Ez mind a mai napig nem történt meg.

Egy régi kínai mondást, amely szerint a leghosszabb utazás is az első lépéssel kezdődik, lehetne aktualizálni azzal, hogy minden utazás a szerződés(ek) elolvasásával kezdődik, vagy kellene kezdődnie. A booking.com szerződési feltételeinek első pontja meglehetős részletességgel taglalja, hogy ők csak egy felhasználói felületet nyújtanak a szállásadóknak, ahol be tudják mutatni szolgáltatásaikat, hirdethetik, kínálhatják kiadó szobáikat.

A booking.com egyértelműen deklarálja, hogy a szolgáltató által bemutatott, leírt információk valódiságáért, teljességéért nem vállal felelősséget, illetve felhívja a figyelmet, hogy a szállás lefoglalásával minden esetben a megrendelő és a szolgáltató között jön létre közvetlen szerződéses jogviszony – a booking.com csak mint közvetítő szerepel az ügyletben.

A nem létező szállásért előre kifizetett pénzt a booking.com nem csak nem tudja visszafizetni (nem az ő számlájára érkezik meg az utalás), de nem is fizetheti vissza, mert nincs közvetlen jogviszonyban az utazóval. Legfeljebb segíthet abban, hogy a szolgáltató visszautalja a jogtalanul kért és elfogadott szállásdíjat. Erre tehet ígéretet, ha azonban nem sikerül, vagy az utazó megkeresésére nem reagál, az nem jogsértő, legfeljebb udvariatlan és etikátlan magatartás.

A booking.com holland és uniós jognak megfelelő szerződési feltételei alapján egyértelmű, hogy a booking.com mint csak internetes felületet biztosító szolgáltató nem tartozik felelősséggel a szállást nyújtó által feltöltött adatok, információk, fotók teljességéért, valódiságáért, és mint a szolgáltató és a megrendelő között közvetítő személy nem tartozik felelősséggel a szolgáltató hibás vagy nem teljesítéséért sem.

A nem létező szolgáltatásért kifizetett pénzt vissza lehet szerezni, csak nem a booking.com-tól. Ha a fizetés bankkártyával történt, akkor a kártyát kiadó banknál kell benyújtani a visszaigénylést nem teljesített szolgáltatás jogcímén, és a bank viszonylag rövid időn belül visszafizeti a teljes összeget.

Más fizetési mód esetén a károsult, mint fogyasztó kérheti az európai fogyasztóvédelmi szervezet segítségét, vagy a lakóhelye szerint illetékes bíróságon európai fizetési meghagyás kibocsátását kérheti a szálláshely, vagy annak tulajdonosa ellen. A két szállás közötti árkülönbözetet szintén a fizetési meghagyásban lehet érvényesíteni.

Megoldódott a probléma

Írásunk megjelenése után néhány órával örömteli hírt kapott a posztot író hölgy. Mint írja, a probléma megoldódott.

"Ha kártérítést nem is, de a befizettet összeget plusz a két szállás közti különbözetet, visszakapjuk, ha minden igaz. A tv2 elérte a booking-ot és írásos megerősítést kaptunk: Because our primary aim is to facilitate smooth and enjoyable travel experiences for our customers, in the very rare instance that a property can’t accommodate a guest, our customer service team is available 24/7 to support our customers and assist with relocation arrangements to a property of equal or better quality ASAP. We're very sorry for any inconvenience caused by this situation and in addition to refunding all charges for the original booking, we are also covering the difference in price between the original property and the alternative where these customers opted to stay" - osztotta meg az információt a közösségi oldalon.