Sok szabálytalanságot talált a Balatonnál és a Velencei-tónál az adóhatóság

Forrás: MTI

 2023. augusztus 16. 11:54

Idén is ellenőrzi a Balaton és a Velencei-tó környékén a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshelyeket a A Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Eddig a vizsgálatok csaknem negyede mutatott ki valamilyen szabálytalanságot.

A NAV közleménye szerint a revizorok augusztus első hetéig több mint 1800 esetben vizsgálták egyebek mellett a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését és a jövedéki termékek árusítását.

Az ellenőrzések többségét kitevő nyugta- és számlaadás, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének vizsgálta négyszáznál is több mulasztást tárt fel. Ebből csaknem háromszáz esetben az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos problémát, vagy a nyugtaadás elmulasztását jegyzőkönyvezték, az alkalmazottait 83 vállalkozó nem jelentette be. A jövedéki szabályokat 25 kereskedő sértette meg.

Az ellenőrzések 24 százaléka zárult valamilyen hiányosság megállapításával, az adóhivatal eddig mintegy 10 millió forint mulasztási bírságot szabott ki. A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak, de annak megkezdéséig még önellenőrizhető a be nem vallott adó – hívta fel a figyelmet a NAV.

Eddig a NAV-vizsgálatok csaknem negyede mutatott ki valamilyen szabálytalanságot

Fotó: 123rf.com

Az ellenőröket többször érte atrocitás, így próbálták őket munkájukban akadályozni. Előfordult, hogy rendőrt kellett hívni a vizsgálat befejezéséhez.A NAV hangsúlyozta: a jogkövetők támogatására is törekszik, amikor megakadályozza, hogy adóelkerüléssel, bevételeltitkolással és be nem vallott adó révén bárki tisztességtelen versenyelőnyre tegyen szert, ezért a több megyét is érintő akció folytatódik. Az ellenőrzések legalább őszig, az idegenforgalmi szezon végéig tartanak.