Sorra szabadulnak ki a szállodák a munkaerőhiány csapdájából

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. december 05. 19:17

Mára elmondható, hogy a munkaerőhiány okozta válság, ami Magyarországon a szállodákat érintette a legkorábban és legerőteljesebben, több helyen megoldódni látszik, de legalábbis könnyebben kezelhetővé vált.

Görög Rudolf szerint, aki több mint húsz évig dolgozott szállodaigazgatóként – ma pedig megoldásokat kínál exkollégáinak a munkaerőhiány problémáira a Work & Smile munkaerő-közvetítőnél –, lassan megindul a szállodákban egyfajta szemléletváltás, ami elősegíti a pozitív folyamatokat.

A hazai szállodák négy pozíció miatt szenvednek leginkább: ez a recepció, a housekeepeing, az étterem és a konyha területe. A konyhán, éttermekben pedig leginkább a kisegítő, mosogató pozíciókat nehéz beöltetni. Ezen pozíciók jellemzője, hogy fél éven belül teljesen lecserélődnek az itt dolgozó emberek, ez pedig különösen problémás a recepció és a housekeepeing, vagyis a bizalmi állások területén, ahol muszáj lenne saját, megbízható embert alkalmazni, tartósan. Ha a dolgozó pénzt kezel, vagy hozzáférhet a vendégek tulajdonához, néhány havonta újabb, ismeretlen emberrel betöltetni az állást rossz döntés – állítja Görög Rudolf, aki szerint emiatt lassú átalakulás várható. „A recepciós pozíció a későbbiekben akár kettéosztódhat modern, automatizált folyamatokra és a vendégekkel történő mélyebb gondoskodás személyes formáira, amiket például a concierge végez” – vallja.

A szállodák és éttermek számára eleinte a munkaerő-kölcsönzők jelentettek átmeneti könnyebbséget, egy ideig magyar dolgozókkal, ma már ők is inkább külföldi, sok esetben távol-keleti dolgozókat foglalkoztatnak. Azonban egyre több szállodában és étteremben bukkannak fel a Görög Rudolf és társai vállalata által Magyarországra utaztatott thai dolgozók, tartósan, két éves szerződéssel. A tapasztalatok pedig nagyon jók.

Nagyon jók a szállodák tapasztalatai a thai munkavállalókkal kapcsolatban

Fotó: Work&Smile

„Mindegyik ügyfelünk nagyon szeret a thai munkavállalókkal dolgozni, a pozitív szemléletük átragad a többi dolgozóra is” – álltja Görög Rudolf, aki több évtizedes szállodaigazgatói tapasztalatával pontosan tudja, hogyan kell kiválasztani a megfelelő embereket. Persze soha nem száz százalék, hogy mindenki beválik az adott pozícióban, de éppen ezért vállalnak hat hónap garanciát: ez idő alatt ingyen vállalják, hogy ilyen esetben hoznak másik munkavállalót.

„Kell egy húzóember, aki kiválóan beszél angolul. Kell mellé valaki, akit jól ismer. A csapat többi tagja pedig így már bevonódik. Csapatban kell gondolkozni, nem egyes munkavállalókban” – osztja meg több évtizedes tapasztalatát a Work & Smile társtulajdonosa.

A Work & Smile nemcsak emiatt különleges, hanem azért is, mert az egyik tulajdonos maga is thai származású. Az itt dolgozókkal szoros kapcsolatot tart fenn, illetve folyamatosan azon dolgozik, hogy a magyar tulajdonosok és a thai dolgozók minél inkább összehangolódjanak, és beinduljon az igazán hatékony közös munka.

„Sok helyen az utókövetés csak opcionális, ami félreértésekhez vezethet az első hónapokban, a kulturális különbözőségek miatt. Mi minden dolgozó mellé biztosítunk ilyen gondoskodást, mert szerintünk ez elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki maximálisan elégedett legyen” – árulta el Tongsai Seelakkham, a cég thai tulajdonosa.

A Work & Smile-t itt érheti el:

Görög Rudolf
rudolf@workandsmile.hu
tel: +36 20 419 5743

Amennyiben részletesebben érdekelné a lehetőség, ITT igényelhető egy ingyenes pdf a thai munkavállalókkal kapcsolatos lehetőségekről.

(X)