Sörre knédli, így kell élni, avagy krumlovi teraszok

Forrás: turizmus.com

 2015. április 02. 11:15

Egy bájos, középkori épületekben gazdag cseh kisváros alapos útikalauzát ismertette a minap a cseh nagykövetségen a Hibernia Kiadó vezetője, Marton Jenő. Az útikönyv szerzője, Kocsis Péter Cesky Krumlovban él, ismeri minden zegét-zugát, boszorkányos történetekkel teleszőtt históriáját.

Érdemes ide autóval ellátogatni és eltölteni néhány napot, megismerkedni a terekkel, a  templomok és vadregényes udvarok történetével, miközben természetesen sört iszunk, knédlivel, hússal és káposztával. Ilyenkor hangzik el a mondás - főleg a söröskancsókkal való koccintás közben - hogy sörre knédli, így kell élni.

 

Az utóbbi évtizedben egyre több magyar turista látogat Dél-Csehországba és ezen belül is Cesky Krumlovba. Magyarul most jelent meg először útikalauz a városról, 250 fotóval és 10 térképpel, praktikus információkkal az éttermekről, mini magyar-cseh szótárral, sőt receptekkel is. A tíz év itt élő szerző a környékre is ajánl kirándulásokat és arról is biztosítja a turistát, hogy szállást is talál errefelé, ha nem is ötcsillagos hotelek formájában.

A fotók és a személyes hangvételű írás alapján sokan kívánnak majd kiülni a várost átszelő folyó szélét övező teraszokra, vagy csak sétálni a kis házacskák között, az év minden szakában.