Sós kürtőskalács lett az Év strandétele a Balatonnál

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 04. 14:39

Az Év Strandétele idén a boglári Bundi Bijó büfé sós kürtőse, a legjobb bisztróétel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája lett, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte – derült ki a Balatoni Kör által meghirdetett verseny csütörtöki díjátadóján.

A Balatoni Kör által idén nyolcadik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny fő újdonsága volt, hogy idén külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját.

Kardos Gábor, az Év strandétele ötletgazdája a verseny értékelésében kiemelte: „A balatoni gasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni beach food műfaj egyre kiforrottabb.” A vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, és idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában.

Az olaj és a húsok drágulásával mára végképp eljárt az idő a zsíros-olajos, retró strandételek felett. Manapság ez az ételkategória irreálisan drágul az étolaj és a zsiradékok inflációjával együtt, így a nagyközönséget most már a pénztárcája is rákényszeríti az egészségesebb reformétrendre  – tette hozzá Kardos Gábor.

Bisztró kategóriában nyerte el az első díjat a Bundi „nagyon magyaros, sós töltött kürtőskalácsa" (2190 forint), és a mert ez a különlegesség kapta a legtöbb pontot a zsűritől, séfje az Év strandétele díjat is hazavihette. Az étel alapja egy kézműves sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.

Bundi sós kürtőse

Fotó: Heim Alexandra

A bisztró kategóriát megnyerő Malacfül saláta (3450 forint) elkészítéséhez tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát (kínai kel, sárgarépa, kalifornia paprika és póréhagyma), ennek tetejére halmozzák a zöldfűszerekkel és virággal díszített malacfület, melyet az abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítanak le, miközben gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik.

Malacfül saláta

Fotó: Heim Alexandra

A vegán Dim Sum egy kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal. Feltétnek egy fúziós ázsiai fűszerezésű sült gomba-kápia paprika tatárt töltenek wonton tésztába és olajban sütik ropogósra.

Vegán Dim Sum

Fotó: Heim Alexandra

A Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági különdíját a vegán túrógombóc  elismeréseként szintén a Tiki Beach Bisztró viheti haza. Köles alapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350 forint) – olvasható az ételeket bemutató közleményben.

(Borítókép: Heim Alexandra)