Sötéten látják a közeljövőt a német szállodák és éttermek

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 19. 09:09

A növekvő energiaárak és az energiahiánytól való félelem miatt nem túl optimistán néz a hideg hónapok elé a német szállodai és vendéglátó ágazat.

A cégek hangulatát nem javítja, hogy a német szövetségi kormány október 1-jétől másfél évre gázár-kiegészítést vezetett be, elkerülendő a gázszolgáltatók csődjét és a gázellátás összeomlását. A „gázadó” 2,419 cent kilowattóránként, és a lakossági és vállalati fogyasztóknak egyaránt meg kell fizetniük az átlagosan 28 centes alapár kiegészítéseként. Az adó fizettetésének nem burkolt célja az is, hogy takarékoskodásra ösztönözze a fogyasztókat.

A fogyasztók terheinek csökkentése érdekében ugyanakkor csütörtökön azt is bejelentették, hogy az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt.

Lars Schwarz, a Dehoga Szálloda- és Éttermi Szövetség mecklenburg-előpomerániai szervezetének vezetője már hetekkel ezelőtt sötét képet festett a Balti-tengernél fekvő tartomány turisztikai vállalkozásainak helyzetéről: „Az ágazat nyög az egekbe szökő energiaárak alatt”, a vendégek vagy teljesen elmaradnak, mert visszafogják a költekezésüket, vagy pedig a nyaralásuk alatt nem mennek étterembe, nem költenek fürdőkre, más szabadidős szolgáltatásokra.
A szövetség ezért is kérte a tartományi kormánytól a koronavírus-támogatások törlesztésének és kamatfizetésének felfüggesztését.

A Dehoga elnöke, Olaf Schöpe néhány napja azt nyilatkozta, hogy az ágazat jövő tavasszal már nem úgy fog kinézni, mint most. A szakmai szervezet tart a szállodabezárásoktól, és arra számít, hogy az emberek ősszel és télen is spórolni fognak a pihenésen és a vendéglőbe járáson, „egy meleg ételt el fognak cserélni egy meleg tusolásra”.

A maga is szállodákat üzemeltető Schöpe szerint a máskor jövedelmező karácsonyi időszak is drámai lesz. Holott az ágazat már most bajban van, a munkaerőgondok miatt sok étterem bezárt vagy korlátozza a nyitvatartási idejét, szűkíti a kínálatát.

A Dehoga alsó-szászországi szervezetének vezetője, Rainer Balke a spórolásról a tophotel.de-nek azt mondta: a vendégek érthetően nem fognak fűtetlen szállodákba, vendéglőkbe menni, így a szolgáltatók az épületek más részein fogják letekerni a fűtést, kicserélik a fűtőtesteket és a sok energiát fogyasztó berendezéseket, elektromos tűzhelyeket állítanak be a gáztűzhelyek helyére.

A német szállodáknak és vendéglátóhelyeknek is takarékoskodniuk kell az elkövetkező őszi-téli hónapokban

Fotó: 123rf.com

Meleg szoba felárral

Azért van olyan szálloda is, amelyik bátran letekeri a fűtést. A német Inside hotelmagazin bemutat egy wesendorfi hotelt, amely azt tervezi, hogy a szobákat ősszel és télen 18 fokos hőmérsékletet biztosító alapáron adja ki, és minél magasabb hőmérsékletet szeretne a vendég, annál magasabbra kúszik az ár. A szobák egyedi hőmérsékletszabályozását a fűtőrendszer digitalizálásával teszi lehetővé a hotel, a munkaerő-kímélő és a szobák állapotát folyamatosan monitorozó rendszernek köszönhetően akár 40 százalékos megtakarításra számítanak. A tulajdonos szerint az első visszajelzések pozitívak, sőt a rendszer bevezetését marketingeszközként is tudják alkalmazni, mivel a vendégek kíváncsiak és díjazzák a szálloda fáradozását, hogy energiát spóroljon meg.

 

Végzetes spórolás

Rolf Seelige-Steinhoff, a mintegy 1500 vezető német szállodát képviselő Németországi Szállodaszövetség (IHA) igazgatótanácsának tagja blogposztjában ugyanakkor figyelmeztet: a hangsúlyos szabadidős kínálattal rendelkező szállodák számára végzetes lehet a gázfogyasztás jelentősebb csökkentése.

Seelige-Steinhoff a balti-tengeri Usedom szigeten 17 szállodával rendelkező Seetelhotels ügyvezetője. A szakember levezeti, hogy a gázfogyasztás 25 százalékos csökkentése a gazdag spa- és wellnesskínálattal rendelkező szállodáikban az eredmény szempontjából teljesen megkérdőjelezné az üzleti modelljüket. Megfelelő kínálat híján többé nem tudnának megfelelő árakat elérni, a lezárt szobák miatt csökkenne a RevPAR, nem tudnák produkálni az üzemgazdasági szempontból szükséges mutatókat, és összességében nem lennének adottak a gazdaságos működés feltételei. A szállodák téli lezárása sem járható út a súlyos penészképződés veszélye miatt, ami épületenként milliós károkat okozna és hosszabb időre lehetetlenné tenné az üzemelést.