Felárat kérnek a jobb helyekért az andalúziai éttermek

Forrás: turizmus.com

 2024. április 11. 12:34

Az andalúziai vendéglátóhelyeken kezd elterjedni az a gyakorlat, hogy a vendégek más és más árat fizetnek annak alapján, hogy melyik asztalnál foglaltak helyet.

A spanyolországi Andalúziában érdemes fokozottan ügyelni arra, hogy hová ülünk az éttermekben. A tulajdonosok ugyanis újabban felárat számítanak fel a legjobb helyekért. Aki például a napfényes teraszon szeretne üldögélni, számíthat arra, hogy többet fog fizetni, mint ha az étterem másik részében foglalt volna helyet.

Az egyik spanyol lap beszámolt egy olyan esetről, amikor a vendégek a napos teraszra foglaltak asztalt két személyre, mégis az árnyékba ültették őket. Amikor megpróbáltak átülni egy olyan asztalhoz, ahol sütött a nap, a pincérnő közölte velük, hogy azok az asztalok foglaltak, és 10 eurós felárat kell fizetni utánuk. Holott a szóban forgó helyek nem is voltak foglaltak.

Mint a tulajdonos később elmagyarázta, a legnépszerűbb asztaloknál, az ún. prémium helyeken magasabb árak érvényesek, ezt az étterem honlapján és az étlapon is feltüntetik.

Magasabbak lehetnek az árak a napsütötte teraszokon az andalúz vendéglátóhelyeken

Fotó: 123rf.com

Ez a gyakorlat egy szakértő szerint bizonyos feltételek mellett legális, egy vitatott törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a vendéglátóhelyek egyes asztalok esetében megemeljék az árat. A teraszon található asztal ugyanis más típusú ajánlatnak számít, mint a többi, ezért lehetséges tíz euróval többet kérni érte. Ugyanígy megengedett a teraszon elfogyasztott ételek árának emelése, feltéve, ha arra előtte jól láthatóan, például az étlapon felhívták a vendég figyelmét.

Az Andalúziában járó turistáknak tehát melegen ajánlott már a rendelésnél tájékozódni a konkrét árakról, különben keserű meglepetés érheti őket a számla láttán – írja a Travelnews.