Speed meeting tapasztalatok: online értékesítés

Forrás: turizmus.com

 2014. október 21. 19:24

Az MSZÉSZ Budapesti régiója a közelmúltban speed meeting keretében, hét területre bontva vitatta meg a szállodaipar aktuális kihívásait. Minisorozatunkban ezúttal az online értékesítést vesszük górcső alá. Időközben KÉPGALÉRIA is született a rendezvényről.

Az online sales szekcióban felmerült témákat Géher Zoltán, a Continental Hotel Budapest igazgatója összegezte vázlatosan, az alábbiak szerint.

Az esemény KÉPGALÉRIÁJA ITT érhető el.

 

1) Online hatása, forradalom

– A kisebb szállodák kiszolgáltatottakká válnak, ha csak a Booking.com-on értékesítenek.

– Van élet a Booking.com-on kívül is (keresni kell a más OTA-k account managereit, akik nagyon készségesek, aktívak. Más OTA-k forgalmát és trendjeit állandóan elemezni kell az account managerekkel.

– A wholesalerek is intenzíven jelen vannak a piacon, a viszonteladóik borzalmas árakkal törik le a piacot (sérül az árparitás). Válasz ezekre a problémákra: wholesalerek visszaszorítása, kontingens csökkentése, free sale alapra történő áttérés, release date szűkítése stb.

– Már a MICE is kezd megjelenni az online csatornákon keresztül.

– Promóciók, flash sale-ek csak a megfelelő időszakokban.

 

2) Szegmensek súlya a jövőben

– Már nem tartható az az álláspont, hogy az ár a meghatározó a szegmensek elkülönítésében.

– Lehet, hogy csak marketingalapon tartható a jövőben a szegmensdefiníció.

– Előtérbe kerülnek a disztribúciós csatornák (ez kezd inkább az áralapú értékesítés alapja lenni).

– MICE-csoport leisure áron foglal. (Lehet, hogy csak a szállodások saját terminológiája a szegmensek szerinti árképzés? Miért drágább egy incentive csoport szoba ára, mint egy leisure csoporté?)

– A wholesaler foglalások egy tekintélyes része corporate (de ez érvényes az OTA-kra is). Megoldás: kevés kontingens, hosszú release date.

 

3) Sales csapat kialakítása

– Fontos, hogy legyen egy sorrend a felvételnél (először Marketing Manager, majd Revenue Manager és Director of Sales, majd Corporate, MICE és Leisure Sales Manager). Fontos, hogyan tudnak majd együtt dolgozni. Legyen vegyes a csapat (férfi-nő, fiatal-idősebb, kezdő-tapasztalt stb.), ne legyenek klikkek.

 

Ön milyen trendekkel és kihívásokkal találkozik a front office területen?

Írja meg nekünk a nemeth.andrea@turizmus.com e-mail címen! Szerkesztőségünk minden felvetést és véleményt szívesen fogad, s azokat összesítve továbbítjuk a Magyar Szállodaszövetség felé.