Speed meeting tapasztalatok: revenue management

Forrás: turizmus.com

 2014. október 25. 22:56

Az MSZÉSZ Budapesti régiója a közelmúltban speed meeting keretében, hét területre bontva vitatta meg a szállodaipar aktuális kihívásait. Minisorozatunkban ezúttal a revenue management felvetéseit soroljuk fel.

A revenue management aktualitásait Keller Éva, a Hilton Budapest Business Development igazgatója segítette összegyűjteni. Az alábbiakban vázlatosan soroljuk fel a felvetéseket.

 

Forecast

Sok revenue manager (RM)  az előrejelzést csak kellemetlen feladatnak tekinti, egy excel file-nak, amit elküld a GM-nek és utána nem foglalkozik többet vele. De éppen a forecast az, ami egy jó RM-t megkülönböztet egy gyengétől.

-          A forecast nem egyszerűen a várható bevétel számítása, hanem lehetőség az akciók/stratégiák azonnali változtatására, fejlesztésére

-          Használjuk viszonyítási alapnak és ne csak egy egyszerű előrejelzésnek

-          Egy kontroll, amire akciókat alapozhatunk, ellenőrizhetjük hol vagyunk erősek, vagy gyengék

-          Fontos, hogy napi és szegmensenkénti bontásban készítsünk előrejelzéseket

-          Ha lemaradásban vagyunk minden szegmensben, sok kérdés merülhet fel -> csak mi megyünk rossz irányba vagy az egész piac? A terv volt teljesen rossz? A stratégia volt rossz, vagy talán nem is volt? Ha jól állunk ne dőljünk hátra, egy jó RM ebben is a lehetőséget keresi, hátha lehet még jobb kisebb stratégiai változtatásokkal

-          Használjunk lehetőség szerint az RMS rendszereket, versenytárselemzéseket, figyeljük a piaci trendeket folyamatosan . Ha ez nincs, egy jó Excel program akkor is segít, de naponta szegmensenként gyűjtsük az adatokat! Egy jó előrejelzéshez fontos, hogy lehetőleg legyen kb. 18 havi "histroy" adat a trendek követéséhez.

-          Kihívások: ha pl. a FIT Leisure szegmens gyenge, kérjük számon a Leisure Sales Team akcióit: csináltak-e promóciókat? Megfelelő piacra készültek-e a promók? Wholesale szerződéseket megfelelően árazták-e be? Ugyanezt kell tenni minden érdekelt csapattal (corporate sales, e-commerce, szobafoglalás etc.)

-          Analizálni, analizálni, analizálni

Árak optimalizálása

Egy RM többnyire mit tesz: az árakat a versenytársakéhoz igazítja, ill. árat emel, ha már kevés a kiadható szoba. Mit kell mindig figyelembe venni?

-          Booking pattern / business mix / booking window per szegmens

-          Kereslet mértéke (hotel és egész piac)

-          A szálloda milyen a versenytársakhoz képest (value)

-          Mi lesz a versenytársak reakciója az árváltoztatásunkra?

-          Mi lesz a vendégek reakciója az árváltoztatásunkra?

-          Mit varunk a változtatástól? (target)

Fontos: tanuljunk az eredményekből, hogy változtatásokat iktathassunk be a legrövidebb időn belül.

Ön milyen trendekkel és kihívásokkal találkozik revenue management területen?

Írja meg nekünk a nemeth.andrea@turizmus.com e-mail címen! Szerkesztőségünk minden felvetést és véleményt szívesen fogad, s azokat összesítve továbbítjuk a Magyar Szállodaszövetség felé.