Speed meeting tapasztalatok: terítéken az F&B

Forrás: turizmus.com

 2014. október 19. 20:56

Az MSZÉSZ Budapesti Régiója a közelmúltban speed meeting keretében, hét területre bontva vitatta meg a szállodaipar aktuális kihívásait. Az összegyűlt felvetéseket minisorozatban tesszük közzé vázlatosan, az első az F&B. Szállodás olvasóinkat arra kérjük, osszák meg velünk saját észrevételeiket.

Az F&B szekcióban felmerült témákat Márics József, a Mercure Budapest City igazgatója, a szekció vezetője foglalta össze az alábbiak szerint:


Reggeli

A hozzászólók kiemelték a reggeli fontosságát, hiszen átlagosan a vendégek 80%-a igénybe veszi ezt a szolgáltatást. Épp emiatt kiemelt figyelmet kell szentelni neki a napi üzemelésünkben - állapították meg.
A választékkal kapcsolatosan három olyan meghatározó árucsoportot határoztak meg, amelynek nagymértékben szerepe van a reggeli minőségének a megítélésében:
- reggeli italok, különös tekintettel a meleg italokra (kávé, tea)
- pékáru - friss vagy helyben sütött
- meleg ételek  minősége és változatossága
Ezeknek a termékcsoportoknak a fejlesztésével és magas színvonalon tartásával nagyfokú javulás érhető el a reggeli megítélésében.
Ugyanakkor az is elhangzott, hogy mindenképpen szükség van egy jól átgondolt és ésszerűen összeállított alap kínálatra.
Szintén szóba került a vizuális megjelenés szerepe, illetve, hogy fontos az általános megítélés szempontjából, hogy milyen modern és szervizhatékony  eszközöket  használunk. Ugyanilyen súllyal merült fel a felhasznált eszközök és személyzet higiéniája.

A beszélgetések során érintették a reggeli költséghatékonyságának elemzését is. Két alapvető üzemelési formáról esett szó: amikor a szálloda maga végzi a tevékenységet, illetve amikor kiszervezi azt. Mindkét esetben elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a reggeli tényleges költségével. Az anyagfelhasználás, munkabér és egyéb költségek kizárólag  ennek ismertében, illetve a vendégkör elemzésével állapítható meg. Az igy rendelkezésre álló adat pontosabban meghatározhatja a majdani F&B mutatók megítélését, vagy a kiszervezett szolgáltatásra fordított reális költségeket. Amennyiben kiszervezett szolgáltatásról beszélünk hangsúlyozták a hozzászólók a követelmények alapos kidolgozásnak és azok betartásának fontosságát.

 

A la carte étkezések

E téren a szállodások közös álláspontja volt, hogy magas munka-, energia- és alapanyag igényes tevékenység, emiatt csak olyan szállodákban érdemes üzemeltetni, ahol a szolgáltatás hiánya befolyásolná a foglaltság arányát. A másik tényező a szálloda elhelyezkedése, ám bizonyos kategóriákban (pl. butikhotelek) nem feltétlenül preferált tevékenység.

Természetesen Budapest és Vidék vonatkozásában más és más a helyzet. Amíg Budapesten a vendégnek számtalan lehetősége van választani, addig vidéken sokszor csak a szálloda étterme lehet a racionális vagy akár egyetlen lehetőség.
Ha a hotel az étterem mellett dönt, több szempontot mérlegelnie kell, például: lehetőség szerint legyen külön bejárat, a nyitvatartási idő alkalmazkodjon a vendégkörhöz, a szolgáltatás stílusa modern, gondos, hatékony  legyen, szolgáltatás kombinálása a bárban.

 

Multifunkcionalitás - Home away Home

Jellemzően nagyon erős nemzetközi trend az Home away Home (Otthon távol az otthontól) effektus, a mai modern világban egyre többen vágynak utazásuk közben is az otthon megszokott kényelemre és atmoszférájára. Ez az igény egyre jobban megjelenik az új építésű, elsősorban butikhotelekben, de a nagy múlttal rendelkező szállodák uj arculatában is. Meghatározó jegyei: többfunkciós, egybenyitott terek, fúzió - az étterem, a bár és akár részben a lobbi is,  rugalmasság - különböző használat eltérő napszakokban, különböző magasságú, ergonomikus bútorok, a kellemes közérzetet szolgáló anyagok, színek, világítást.

Amellett, hogy ez a forma egy népszerű és közkedvelt berendezési forma, szóba került, hogy befektetői illetve üzemeltetői szempontból is  költséghatékony megoldás tud lenni.

 

Ön milyen trendekkel és kihívásokkal találkozik az F&B területen? Írja meg nekünk a nemeth.andrea@turizmus.com e-mail címen! Szerkesztőségünk minden felvetést és véleményt szívesen fogad, s azokat összesítve továbbítjuk a Magyar Szállodaszövetség felé.