Sportlétesítmény-fejlesztések indulnak Székesfehérváron

Forrás: MTI

 2015. április 15. 15:25

Jelentős sportlétesítmény-fejlesztések kezdődnek Székesfehérváron, amelyek a diák- és szabadidősport mellett az utánpótlást és az élsportot is segítik több sportágban.

Cser-Palkovics András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pénteki közgyűlésen fontos döntések születhetnek, amelyek hatással lesznek a város kézilabda-, kosárlabda-, jégkorong- és atlétikaéletére is. Az előterjesztés 267 millió forint önkormányzati támogatást tartalmaz, ez jórészt a szükséges önerőt biztosítja, ami azt jelenti, hogy a következő hónapokban milliárdos nagyságrendű fejlesztések valósulhatnak meg – tette hozzá.

Közölte, hogy a beruházások támogatása mellett a Fehérvár AV19 jégkorongcsapata egyösszegű, kiegészítő támogatást kap, amennyiben a közgyűlés megszavazza. A sok fiatal magyar játékossal komoly eredményeket elérő, idén az EBEL-ben negyeddöntős klub nehéz pénzügyi helyzetben van, ezért 50 millió forintos támogatást javasol a városvezetés. Ezzel idén 130 millió forint támogatást kapna a felnőtt együttes, vagyis a legnagyobb önkormányzati támogatással rendelkezne a székesfehérvári élcsapatok között.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy a tavaly elindított tornaterem-fejlesztési program folytatódhat: a kosárlabda-szövetség pályázatán nyertes Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia a várossal közösen a Hétvezér téri Általános Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai létesítményét juttathatja új padlózathoz és kosárpalánkokhoz.

A város a Vodafone Sportcentrum fejlesztésének befejezéséhez további 4,3 millió forintot biztosít, amiből a külső lépcsők újulhatnak meg, és zajgátló fal épülhet.
Újabb társaságiadó-kedvezményből befolyó (TAO) támogatást nyert a Köfém SC a kézilabda-szövetségnél tornaterem építésére, ennek értelmében a Széna téri Általános Iskolában egy 20x40 méteres tornaterem épülhet 700-800 millió forintból. A város 220 millió forint önerőt biztosít a létesítmény megépítéséhez, amely a női kézilabda-utánpótlás helyi bázisa lesz.

A jégkorongozók úgynevezett C-jégpályájának kivitelezésére a közbeszerzés elindult, döntés április végén várható. A gyakorlócsarnokra a klub tavaly 300 milliós TAO-támogatást nyert, amihez a város 98 millió forint önerőt ad. Mivel az előkészítés során további munkálatok váltak szükségessé, a klub újabb pályázatot nyújtott be 108 millió forint értékben, amihez az önkormányzat szintén biztosítja az önrészt. Az alpolgármester reményei szerint mindez nem akadályozza a kivitelezés május eleji elkezdését és így szeptemberre átadható lesz a pálya.