Stabil növekedés az Orbisnál

Forrás: turizmus.com

 2018. május 03. 12:34

Az AccorHotels kelet-európai stratégiai partnere a régió minden országában pozitív üzemeltetési eredményt ért el az év első negyedében.

„Az Orbis továbbra is stabil eredményeket hoz, élvezve a folyamatos piaci növekedést és az egész kelet-európai régióban tapasztalható stabil makrogazdasági környezetet. 2018-ban a bevételeink további növelésére és a költségeink optimalizálására koncentrálunk, szem előtt tartva a munkaerőpiaci kihívásokat, melyek a legtöbb iparágra jellemzőek. Köszönhetően a csapatunk teljes erőbedobásának, az árbevételünk 64.6 millió EURO-ra növekedett, ami +2.1%-os növekedés az előző évi adatokhoz képest. Az üzemeltetési EBITDA 9.6 millió EURO-t tett ki, ami 5.9%-os növekedést jelentett az előző évhez képest” – nyilatkozta Gilles Clavie, az Orbis SA Elnök-vezérigazgatója.

Magyarországon 16%-kal nőtt a szobánkénti bevétel

Fotó: turizmus.com

2018 első negyedévében az Orbis progresszív működési eredményeket ért el, 5.8%-os RevPAR összehasonlítható alapú növekedéssel, ami 32.4 EURO-t jelentett. Hasonlóan a korábbi negyedévekhez, ezt az eredményt leginkább az átlagos szobaár (ARR) növekedése adta, ami 53 EURO – összehasonlítható alapon 3.8%-os növekedés 2018 első negyedévében – illetve a kisebb növekedés a foglaltsági rátában, ami 1.2 százalékpontot növekedett az előző év eredményeihez képest. A növekvő üzemeltetési indikátorok Kelet-Európa összes országában megfigyelhetők voltak, ahol az Orbis szállodákat üzemeltet.

Az első negyedévben az Orbis nagyon aktívan fejlesztette a hálózatát. A Vállalat 5 új franchise és management szállodát nyitott meg, 600 új szobát adva a hálózathoz 4 országban a régióban (Lengyelország, Magyarország, Szlovénia és Macedónia). Emellett az Orbis Lengyelországban, Magyarországon, Litvániában és Bosznia-Hercegovinában 4 új szállodára vonatkozó menedzsment, illetve franchise megállapodást is aláírt, biztosítva 556 új szállodai szobát, melyek a közeljövőben mind a hálózathoz csatlakoznak. A franchise és management terjeszkedés mellett a Csoport 2018-ban befejezni két új saját tulajdonú fejlesztését is: az ibis Styles Warszawa (178 szoba) és az ibis Vilnius (164 szoba) szállodák 2018 második felében lépnek a piacra. Az Orbis emellett egy új fejlesztési projektet is előkészít Krakkó belvárosában egy új területen, melyet 2018 első negyedévében vásárolt meg.

Még a főszezon megkezdése előtt a Vállalat több, kiemelt lokációjú szállodáját modernizálta, felújításon esik át a Sofitel Warsaw Victoria, az ibis Warszawa Centrum, a Novotel & ibis Poznan Centrum, a Mercure Budapest Korona és a Mercure Budapest Buda is. A teljes CAPEX 9.7 millió EURO-t tett ki, melyet ebben a negyedévben beruházási projektekre költött a vállalat.

„A stabil működési eredmények, az erős cash-pozíció és a kedvező piaci kilátások lehetővé tették az Igazgatóságnak, hogy ajánlást tegyen a Felügyelő Bizottságnak az 1.6 PLN osztalék kifizetésére részvényenként. Az Orbis egy növekvő vállalat, célja a teljes részvényesi megtérülés elérése három fő pillérre támaszkodva: Emberek, Portfolió és Teljesítmény.

2018-ban, ami várakozásaink szerint egy újabb erős növekedést fog hozni, mind a kelet-európai régió gazdaságaiban, mind a kulcspiacaink turizmusában, azon leszünk, hogy tovább növeljük bevételeinket, miközben kiadásainkat ésszerűen menedzseljük” – foglalta össze Gilles Clavie.

Az Orbis Magyarországon is kiemelkedő eredményeket ért el az első negyedévben. A foglaltsági ráta 58,6%, ami 2.9 százalékpont növekedést jelent. Az áfa nélküli átlagos szobaár (ARR) 10,3%-ot növekedett 16.960 forintrara. Az egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel (RevPAR) 16%-ot növekedett 9.930 forintra. A teljes adózás előtti bevétel 15,8%-al növekedett, 4.478 millió forintra.

Kapcsolódó cikkek