STR: a New York-i hoteleknek is komoly versenytárs az Airbnb

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 05. 18:57

Az STR elemzése szerint népszerűségével és áraival New York-szerte veszélyes piaci versenytárssá vált az Airbnb a hotelek számára.

Május elsejei adatok szerint 27 000 regisztrált szálláshely csatlakozott az Airbnb-hez New Yorkban, ezek zöme magánlakás vagy apartman, amelyek az STR szakértője szerint népszerű alternatíváját kínálják a hotelszobáknak, ezáltal komoly versenyt teremtve.

 

Az STR New York City öt nagy városrészének Airbnb szálláshelyet vizsgálta aszerint szűkítve a kört, hogy azok legalább öt napra elérhetők-e a következő három hónapban, és születtek-e már róluk 2015-ös vendégvélemények. Kizárták a vizsgálatból azokat a szálláshelyeket is, amelyeknél 3 éjszaka a minimum tartózkodás. Btronx-ot kivették az elemzésből, itt az összehasonlítás nehezebb a megfelelő közbiztonság hiányában.

A fenti kritériumoknak 8615 Airbnb szálláshely felelt meg, miközben összesen 105 635 szállodai szoba érhető el a városban. Az öt városrészből négyben az Airbnb rendszerében szereplő helyek a tradicionális szállodai szobák 4-6 százalékával voltak versenyképesek, kivéve Brooklynt, ahol ez az arány 38 százalék volt.

A városrészekben átlagosan 289 USD volt egy szállodai szoba ára, a vele minden paramétert tekintve versenyezni képes Airbnb szálláshelyeken átlagosan 256 dollárt kértek egy éjszakáért.

A szállodai átlagár ugyanakkor jelentős eltéréseket mutat az egyes városrészekben, az STR adatai szerint Brooklynban 184 USD, Manhattanben 315 USD, Queens-ben 147 USD, Staten Islanden pedig 129 USD volt az ADR.

Az Airbnb-nél az átlagárak az alábbiak szerint alakultak: Brooklyn 200 USD, Manhattan 292 USD, Queens 157 USD, Staten Island 342 USD.

Ahogy látszik is, a négy városrészből három esetében az Airbnb árai magasabbak voltak, a legnagyobb különbség Staten Island esetében látható.

Az STR szakértője kiemeli: az Airbnb-re gyakorlatilag a szálláshely-kínálat újfajta kiegészítőjeként lehet tekinteni, amely dinamikusan elkezdte megváltoztatni a piacot. A szállodatulajdonosokat és –üzemeltetőket pedig arra figyelmezteti, hogy készüljenek fel és kövessék is nyomon ezt a folyamatot, ahogyan tenni fogja ezt az STR is, rendszeresen gyűjtve és elemezve az elérhető adatokat.

Forrás: ehotelier.com