Speciális hiteltermék a szőlő- és bortermelőknek

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 11. 13:55

A Budapest Borfesztiválon aláírt megállapodás értelmében a Takarék Csoport december végéig speciális hiteltermékeket és banki szolgáltatásokat fejleszt ki a szektor részére.

A HNT szaktudásával segíti a Takarék Csoportot, hogy a gazdálkodók számára speciális és kedvező pénzügyi termékeket, szolgáltatásokat alakítson ki. Az együttműködés célja a közel 40 ezer család megélhetését biztosító szőlészeti-borászati szektor gazdasági helyzetének és versenyképességének javítása.

Az ágazat sikeres működésének alapfeltétele, hogy a benne működő vállalkozások gazdasági szempontból is fenntarthatóan működjenek, és pénzügyileg is sikeresek legyenek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarékbank a következő hónapokban kiemelt figyelmet fordít a hazai szőlőtermesztés és borgazdálkodás ösztönzését segítő programok megvalósítására. Míg a 42 ezres tagságú HNT a szőlő- és bortermelőket fogja össze a 22 hazai borvidéken, addig a Takarékok évtizedek óta a vidék, a mezőgazdaság, benne a szőlészek és borászok meghatározó finanszírozói.

A szőlészeti-borászati szektor közel 40 ezer család megélhetését biztosítja

Fotó: Flickr

– A most létrejött megállapodás nyomán kézzelfoghatóvá válik az, amit a szakmaközi szervezet ágazati stratégiájában meghirdetett: a fenntartható szőlő- és bortermelés segítése. A fenntarthatóság egyik alapja a pénzügyi feltételrendszer megteremtése. Az együttműködéssel azt kívánjuk segíteni, hogy a legfontosabb és a legtöbb szereplőt érintő folyamatok finanszírozására olyan banki termékek és szolgáltatások váljanak elérhetővé, amelyek figyelembe veszik az ágazat speciális jellegét. Ahhoz, hogy a termelő például optimális érleltségi állapotban tudja értékesíteni borait, vagy az új szőlőültetvények termőre forduljanak, időre, ebből adódóan finanszírozási forrásra van szükség. Ennek biztosítása speciális hitelkonstrukciókat igényel – mondta el a dokumentum aláírásakor Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával kötött megállapodás szervesen illeszkedik a Takarék Csoport idén júniusban – 100 százalékos támogatottsággal elfogadott – üzleti stratégiájába. A takarékok szőlész-borász szakma iránti elhivatottságát mutatja az is, hogy idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Takarékszövetkezeti Borversenyt, amelyre 91 borász összesen 181 bortételt nevezett be. A versenyen 139 érmet osztottak ki, a nagyarany mellett 41 aranyat, 55 ezüstöt és 42 bronzot.