Stratégiai megállapodást kötött a szegedi Naturtex és a kínai Luolai Home Textile

Forrás: MTI

 2015. április 17. 18:59

Stratégiai megállapodást kötött a Naturtex Kft. és a kínai Luolai Home Textile Co. Ltd., a csütörtökön aláírt ötéves kontraktus értelmében a szegedi székhelyű családi vállalkozás - első megrendelésként - mintegy 30 ezer terméket, pelyhes paplant, párnát, valamint matracvédőt szállít partnerének.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a világban zajló változásoknak Magyarország csak akkor lehet nyertese, ha képes stratégiai együttműködést felépíteni a leggyorsabban fejlődő térségekkel.

 

A magyar külgazdasági stratégia fontos eleme a kis- és közepes vállalkozások megerősítése - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve: ezért nagy siker, hogy egy közepes méretű magyar textilipari vállalkozás hosszú távú megállapodást köt az egyik piacvezető kínai céggel.

Az együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy tovább bővüljön a tavaly 10 százalékos növekedés után 2,2 milliárd dolláros értékű, Kínába irányuló magyar export - tudatta a miniszter.

A szerződésről közreadott sajtóanyag szerint a sanghaji tartományban található Luolai Home Textile Co., Ltd 1992-ben alakult. Kína piacvezető textilipari cége jelenleg 3500 alkalmazottat foglalkoztat. A Naturtex Kft.-vel évek óta partneri kapcsolatban áll, állandó vásárlója a szegedi cég prémium kategóriás termékeinek. A megegyezés értelmében a Naturtex Kft. három ütemben szállítja termékeit kínai partnerének.

Az idén 26 éves családi vállalkozás, a Naturtex Kft., 2006-ban lett teljes egészében magyar tulajdon. A három telephelyen 150 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás fő tevékenységi köre a tollal és pehellyel, valamint gyapjúval és egyéb természetes és szintetikus anyaggal töltött termékek gyártása, illetve lakástextilek forgalmazása. Az évente 1200-1300 tonna tollat és pehelytollat feldolgozó cég kínálata mintegy hétszáz különböző terméket tartalmaz. Az évente előállított 1,5 millió késztermék között az ágytakarók, ágyneműhuzatok, plédek és fürdőszobai textíliák is megtalálhatóak.

A Naturtex Kft. Magyarországon piacvezető a paplan, párna és egyéb ágyfelszerelések terén. Hazai textilpiaci részesedése 35 százalékos, a tavalyi nettó 7,1 milliárd forintos árbevételének mintegy 80 százaléka exportból származik, termékeit a világ negyven országába szállítják: Európán kívül Ázsiában, az amerikai kontinens országaiban, valamint Ausztráliában is.