Street food Dubaiban - VIDEÓVAL

Forrás: turizmus.com

 2017. február 01. 12:08

A street food nemcsak Budapesten éli virágkorát, hanem Dubaiban is, sőt tulajdonképpen az egész világon. Nem is gondolnánk, hogy az Egyesült Arab Emirátusok „legcsillogóbb" emírségében milyen menőnek számítanak a megfizethető street food éttermek.

A street food története tulajdonképpen évezredekre nyúlik vissza, hiszen már a Római Birodalomban is elterjedt étkezési forma volt. Az első alkalom azonban, mikor az utcai árusítást már szabályozták is, Törökországhoz köthető az 1500-as években. Mára már bármerre járunk a világban, mindenhol utcai étkezdékbe botlunk – igaz ez Budapestre, vagy éppen Dubaira is.

Az Egyesült Arab Emírségekről, vagy Dubairól talán a magyaroknak nem éppen a street food jut először eszébe. Pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy Dubai a luxusról és a csillogásról ismert – a street food pedig nem éppen a felső tízezret célozza meg.

Mi készül?

Mivel multikulturális társadalomról lévén szó, Dubaiban 200 nemzet konyháját ízlelhetjük meg az utcákon (is) – és ehhez még csak milliókra sincs szükségünk. Mint a 2017. február 23. és március 11. között megrendezett Dubai Food Festival honlapjáról is kiderül, akár már 800 forintért is jóllakhatunk.

Tehetjük ezt teljesen nyugodtan, hiszen Dubaiban az ételmérgezés még csak szóba sem jön. A tisztaságra kiemelten figyelnek, a sickholiday.com szerint Dubai a TOP 10–ben – sőt a felsorolt legveszélyeztetettebb helyek között sincs feltüntetve.

A Dubai Önkormányzat egyébként is külön figyelmet fordít az életmérgezéses esetekre, sőt még egy „forró drótot" is üzemeltetnek, ahol be lehet jelenteni a gyanús eseteket, melyeket akár több napra visszamenőleg is kivizsgálnak.

És hogy Dubaiban merre induljunk, ha street foodot ennénk? Az arab hangulatot idéző negyedek, mint Bastakiya, Deira, Satwa vagy Karama jól ismertek az utcai étkezdéikről, de a modernebb negyedek, mint Al Quoz, Qusais és Barsha is egyre népszerűbbek a helyiek és a turisták körében.

Bár Budapesten számos street food fesztivált rendeznek év közben, forintért nem igazán kóstolhatjuk meg az arab és indiai ínyencségeket. A nepáli, zanzibári, sri lankai, libanoni vagy éppen japán street foodról nem is szólva – hiszen ezekről még azt sem igazán tudjuk, hogy mit takarnak.

Az utcai étkek szépsége pedig nem más, minthogy ugyanazt az ételt akár más és más elkészítési móddal is megízlelhetjük, hiszen mind tudjuk: ahány ház, annyi szokás.