Street food, példaképek és fiatalok a Dining Guide gálán

Forrás: turizmus.com

 2015. március 17. 15:00

Március 23-án hirdeti ki a Dining Guide idei TOP 10-es listáját, de a 11. Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gála újdonsága, hogy immár street food kategóriában is díjazzák a legjobbat, a Michelin-csillagot kapott éttermeket pedig követendő példaként külön kezelik.

Az eseményen emellett már második alkalommal díjazzák az év ifjú séftehetségét és az év legprogresszívebb konyháját. Ezen kívül az étteremlátogatók véleményére is számítanak: a közönségdíjat a legtöbb szavazatot kapott étterem érdemli majd ki.

 

Az évtizedes múltra visszatekintő Dining Guide Év Étterme Díj sorsáról egy közel 20 fős szakmai csapat dönt, akik egész évben járják az ország éttermeit. A zsűrizés szempontjából a helyszín, a design és a kiszolgálás is sokat számít, de a gasztronómiai teljesítmény a legfontosabb. A díj célja többek közt, hogy felhívja a figyelmet a minőséget képviselő konyhákra és az előremutató gasztronómiai megoldásokra.

A közönségigény is diktálta, hogy az idei gála újdonságaként a street food is bekerüljön az értékelt kategóriák közé. Persze e kategória esetében is ugyanazok a szabályok vannak érvényben, mint a többi étterem megítélésekor: a minőségi, válogatott alapanyagok, a kreativitás, a lazaság és a meglepő kombinációk elengedhetetlenek.

 

Az elmúlt évektől eltérően idén kiemelt csoportként, elérendő célként kezelik a Michelin-csillagot kapott négy éttermet: a Borkonyhát, a Costest, az Onyxot és a Tantit, hogy követendő példaként álljanak az utódok előtt. Vajda Pierre, a Diningguide.hu főszerkesztője elmondta: őszinte elismeréssel adózik a Michelin-csillagos éttermeknek - amelyek tapasztalatai szerint többet nyújtanak, mint jó néhány külföldi -, de ha minden évben köztük találna gazdára a díj, nem lenne alkalom a hasonló minőségű éttermek elismerésére.

Az egyéni teljesítményeket is elismerik ezen az estén, hiszen a zsűri talált újabb figyelemreméltó fiatal tehetségeket, akik reményt adnak arra, hogy van folytatás és felnő egy új nemzedék, akiknek már természetes a minőség. Az Év Ifjú Séftehetsége díj mellett újra odaítélik Az Év Legprogresszívebb Konyhája elismerést, ezt olyan  innovatív étterem kapja, amely viszonylag rövid időn belül ért el látványos fejlődést. A budai Larus Étteremben megrendezett díjátadón emellett a termelők is fontos szerepet kapnak: a Magyar Konyha Termelői Díj 2014 is gazdára talál, amelyet a szerkesztőbizottság elnöke, Lévai Anikó ad át.