Struktúra- és szemléletváltás a TDM-rendszerben

Forrás: turizmus.com

 2015. június 22. 22:52

A GINOP keretei között, szeptemberben megjelenő TDM-pályázatok feltételrendszere, valamint a TDM szervezeti rendszer modernizálását célzó TDM 2.0 alapvető kérdései adták a Magyar TDM Szövetség által megrendezett „Pályázati előkészítő workshop" fő témáját.

Semsei Sándor, az MTDMSZ elnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott tudósításban számol be a TDM-rendszerben teljes struktúra és szemléletváltást célzó workshopon elhangzottakról.

A budapesti La Prima Fashion Hotelben minap megtartott rendezvény célja egy, a tagszervezetek bevonásával készülő, konszenzuson alapuló, egységes szövetségi álláspont kialakítása volt, amely egyben a szervezeti rendszer elkerülhetetlen modernizálásának, költséghatékonyabb és méretgazdaságosabb működéséhez szükséges struktúra átalakításának az alapjait kívánta lefektetni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmus-vendéglátás főosztálya – a korábbi egyeztetéseknek megfelelően – nagyban számít a Magyar TDM Szövetség szakmai javaslataira a pályázati feltételrendszer kidolgozásában és a turisztikai intézményrendszer átalakításában. A szövetség által kidolgozott TDM 2.0 rendszer integrálja a hazai tapasztalatokat, valamint a jó nemzetközi gyakorlatokat, mindezzel új alapokra helyezi az utóbbi évek során létrejött hálózatot úgy, hogy meghatározza a tudatos, tervezhető és fenntartható pénzügyi és működési feltételek kialakításához szükséges rendszerszintű feltételeket – ezzel megelőlegezve a hazai turizmusipar irányításának térségi menedzsmentrendszereken alapuló, egész Európában egyeduralkodó, ezért versenyképességi szempontból elkerülhetetlen struktúraváltását.

A magyarországi turizmusipar menedzsmentrendszerének legnagyobb hiányossága a szervezetek véleménye szerint továbbra is a szabályozatlansága. Az állami, önkormányzati és magánszektor tevékenységének hiányzó koordinációja, a három szektor együttműködésének közös érdekeken nyugvó, hiányzó érdekeltségi és keretrendszere az, ami gyakran a források szétforgácsolását, a párhuzamos termék- és szolgáltatásfejlesztési, valamint marketingkompetenciák egymással konkuráló, alacsony hatékonyságú működtetését eredményezi. A tanácskozás és workshop során a tagság ennek fényében igyekezett újradefiniálni saját szervezeti céljait és szövetségi politikáját. A nem ritkán heves viták eredményeként azonban végül sikerült közös nevezőre jutni.

A TDM-szervezetek életében várhatóan gyökeres változást hozhat a workshop során közösen megfogalmazott és elfogadott, új stratégiai cél, amely az eddigiektől eltérően nem önmagában a szervezeti rendszerben, hanem egy jóval átfogóbb, az egyes szervezeteken túlmutató Magyarország-brand megteremtésében és fenntartásában látja a teljes struktúra és egyben a kialakítandó, új magyar turizmusirányítási rendszer legfontosabb stratégiai célját. Ez az átfogó, az egyes térségekben rejlő szinergiákat hasznosító közös eszme az, amelybe markánsan elkülöníthető profillal, de egységes márka-, minőség- és termékkoncepciónak alárendelt stratégia alapján illeszkedik a desztinációk rendszere és kínálata csakúgy, mint a turizmus egészét meghatározó szolgáltatások és infrastruktúra kínálati elemei.

A Magyar TDM Szövetség tagjainak a workshop alkalmával lehetősége nyílt véleményt formálni és javaslatokat tenni az elnökség által kidolgozott szakmai anyagokkal kapcsolatosan. A megjelent szervezetek – a gyakran parázs viták során – kialakult, új koncepciót és rendszerfelépítést végül önmagukra nézve kötelező érvénnyel elfogadták, és ezzel a maguk részéről komoly lépést tettek a magyar turizmusirányítási rendszer elkerülhetetlen modernizációja, egy új, nemzeti együttműködési rendszer kialakítása felé a turizmusban.