Súlyos pénzügyi gondokkal küzd a Vapiano étteremlánc

Forrás: MTI

 2019. május 23. 10:40

Német sajtóértesülések szerint a Vapiano étteremlánc részvényeinek árfolyama egy év alatt ötödére esett. A tulajdonosoknak egy legalább 30 millió eurós feltőkésítésről kell megállapodniuk a hitelező bankokkal.

A Vapianop étteremlánc problémáiról már korábban jelentek meg tudósítások. Mi is beszámoltunk arról, hogy 2018 első kilenc hónapjában 13,2 millió euró veszteséget termelt, a teljes évre vonatkozó bevétel-előrejelzését pedig kétszer lefelé kellett módosítania.

Német lapok szerint a 2002-ben alapított cég problémái már 2015-ben elkezdődtek, hiszen szinte havi rendszerességgel jelentek meg a céget rossz színben feltüntető hírek az alkalmazottak túlóraterheléséről, a munkaidő-nyilvántartás manipulálásáról, a gyakori vezetőcserékről, a silány élelmiszer-alapanyagokról. Mindez a részvény árfolyamában is megmutatkozott.

A részvény 2017-ben debütált a tőzsdén 23,96 eurós árfolyamon, ami 533 millió dollárra tette a cég piaci tőkeértékét. A Vapiano részvényének 2018 elején még 25 eurós árfolyama az idei év elejére 5 euróra esett. Frankfurtban a május 23-i nyitáskor a jegyzés 5,81 eurón állt, 0,17 százalékkal magasabban az előző napinál. A cég piaci tőkeértéke ezzel 153 millió eurónak felel meg.

A Vapiano egyik düsseldorfi egysége – rossz az üzleti modell?

Fotó: Wikimedia Commons

Hamarosan kiderül, hol áll most a cég. A Vapiano mérlegét legkorábban 2019. május 24-én, az eredetileg kitűzött időpontnál három héttel később mutatják be. A cég vezetése ugyanis bankokkal és a főrészvényesekkel tárgyal az adósság refinanszírozásáról legalább 30 millió eurós nagyságrendben.

Az MTI idézi az Index.hu beszámolóját, amiből kiderül, hogy az étterem működésével több baj is van, a Vapiano gyors kiszolgálást ígért, ehelyett gyakran alakultak ki hosszú sorok az üzletekben, ráadásul több alkalommal munkaügyi és közegészségügyi botrányokba keveredtek. A pénzügyi helyzet romlását azonban tőzsdei elemzők szerint igazából az erősödő konkurenciaharc idézte elő, illetve a tőzsdére vitelt követően beindított túlzottan ambiciózus külföldi terjeszkedés.

A Vapiano a 2017-es évet 30 millió eurós veszteséggel zárta, az idei eredmény pedig az előzetes értesülések szerint még ennél is nagyobb veszteség lesz. Tavaly az étteremlánc az előzetes adatok alapján 370 millió euró forgalmat bonyolított.

A Vapiano részvényeinek jelenleg 18,2 százaléka van tőzsdei forgalomban. Az alapító Gregor Gerlach tulajdonában 18,9 százalék van, a Wella tulajdonosai, Jans-Joachim és Gisa Sander birtokában 15,5 százalék, a Tchibo tulajdonosai, Günter és Daniela Herz birtokában pedig 47,4 százalék.

A Vapiano a 2018 végi adatok szerint 33 országában hétezer alkalmazottat foglalkoztat, 231 éttermet üzemeltet.