Sűrű fillér, ritka forint

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2017. február 17. 14:08

Manapság gyakran hangoztatott elvárás, hogy minél nagyobb költési hajlandóságú, „minőségi” vendégkört érjünk el, és ne a romkocsmák közönsége töltse meg a fővárost. Akad azonban olyan szolgáltató is, aki köszöni szépen, de elégedett a kispénzű vendégkörrel is.

A Danubius Hotels HungArena klaszterének két háza, a Hotel Hungaria City Center és a Danubius Hotel Arena elsősorban a csoportok és a nagyon árérzékeny egyéni vendégek kedvelt szálláshelyei, mégis kiemelkedően eredményesek. A „HungArena titokról” a két ház igazgatóját, Krausz Györgyöt kérdeztük.

 

Turizmus: Mióta tart a pozitív trend a két szállodában és minek köszönhető, hogy évről évre javulnak az eredmények?

K Gy: A klaszter 2011. évi létrehozását követően, 2012 óta folyamatosan tart a növekedés. Kulcsfontosságú volt, hogy közös irányítás alá vonta a két házat a Danubius Hotels.

Nekünk az volt a dolgunk, hogy összecsiszoljuk a két szállodát, a napi gyakorlatra lefordítva, egyazon tematikával takarítjuk a szobákat, s egyformán ízletesre, s ugyanolyan sűrűségűre főzzük a gulyáslevest a két konyhán.

Igyekeztünk arra koncentrálni, hogy mindkét hotelnél az erényekre építsünk, azokat hangsúlyozzuk, mint például a lokációt, vagy a kiváló ár-érték arányt.  A Hungaria a „city center” lokációjának és hagyományainak köszönhetően vonzó, az Arena pedig a sportlétesítményekhez viszonyított stratégiai elhelyezkedése miatt népszerű. Ráadásul mindkét hotel kiváló adottságokkal rendelkezik konferenciák és rendezvények számára, ezért rendkívül nagy volument tudunk vonzani. A közös üzemeltetés nagyobb mozgásteret tett lehetővé a foglalások, a rendezvények, a humánerőforrás vagy a beszerzés terén is.

Danubius Hotel Arena

De, ennél is fontosabb, hogy egyformán képzett és vendégszerető a személyzet, összesen több mint 260 munkatárs dolgozik a két házban. Vallom, hogy a sikerekhez a jó csapatszellem nagyban hozzájárul.

Összességében a két hotelben 1,2 milliárd forintos GOP-t és közel 3,7 milliárd forintos árbevételt sikerült elérni 2016-ban.

Szóval, az úgynevezett tömegturizmus akár „jó barátunk” is lehet. Ha jó színvonalon tudjuk tartani a házat és átgondolt az üzemelés, akkor a bevételek is növekedni tudnak.

 

Milyen konkrét lépéseket tettek a bevételek növelése érdekében?

A két hotel klaszterré alakítását követően agresszív értékesítési politikába kezdtünk, melynek lényege az volt, hogy a két ház 880 szobáját együtt igyekeztük eladni, hangsúlyozva a vendégek és a partnerek felé is a szállodák erényeit. Barátságos és a házak kategóriájához képest magas színvonalú szolgáltatásainkkal pedig azt is elértük, hogy azok a partnerek, amelyeknek egy-két csoportját más házak túltöltése miatt irányítottak hozzánk, megszerettek bennünket, és később már eleve minket választottak.

Junior suite a Hotel Hungaria City Center-ben

Fotók: Danubius Hotels

A vendégkör nagyon vegyes, de az egyes szegmensek jól kiegészítik egymást. Az előszezonban nagyon sok a dél-szláv, az olasz és a spanyol diákcsoport, valamint megkedvelték a házakat a különböző sportesemények szervezői, kísérői, résztvevői is. A főszezonban a helyüket a leisure csoportok veszik át, és az utóbbi időben felfedeztek bennünket az interneten foglaló, egyéni, city break utazók is.

 

Említette az átgondolt üzemelést. Mondana erre konkrét példákat?

Racionalizáltuk a teljes működést az energiahatékonyságtól kezdve a munkaerő-gazdálkodásig, a beszerzéstől a raktárkészlet kezeléséig. Bevezettük az egyszerűsített munkavállalást, amely sok szempontból jobb feltételeket teremt a munkavállaló és a munkáltató számára is. A két hotel közös üzemeltetése révén pedig alacsonyan tudjuk tartani a food costot is. Az összehangolt, jól megtervezett gazdálkodás nagyban hozzájárult a kiemelkedő eredményeinkhez.

 

2017 mozgalmas év lesz Budapesten. Milyennek látják az évet az előrejelzések alapján?

Kiemelt év lesz az idei, úgyhogy, várakozásaink szerint marad a lendület. Ráadásul – a sok sporteseménynek köszönhetően – a volumenhez magasabb átlagár is kapcsolódhat. Az első két hónap optimizmusra ad okot, de már az első 4 hónapra vetítve is úgy látjuk, hogy a tervszámokat túlszárnyalva tudunk majd teljesíteni.

 

Kapcsolódó cikkek

Danubius újragondolva

2016. április 09.