Sváb Hetek a Yellow Bistro & Barban

Forrás: turizmus.com

 2019. február 18. 16:45

A nagy érdeklődést kiváltó finn hetek után Tóth Zoltán Executive Chef a sváb gasztronómiába kalauzolja a Yellow Bistro & Bar vendégeit.

Tematikus eseményei alkalmával a Danubius Hotel Helia igyekszik egy-egy nemzet hagyományos értékeire építeni és meghatározó ételeiket úgy elkészíteni vendégeinek, ahogy ezeket a háziasszonyok is tették már régtől fogva. A svábok elsősorban olyan nyersanyagokat használtak, amelyeket ők maguk termeltek meg, saját kertjükből gyűjtötték be a népszerű alapanyagokat: a káposztát és a burgonyát. A konyhában a legfőbb szabály a takarékosság és egyszerűség volt, azonban így is remek ízekkel örvendeztetnek meg minket.

Kapros-turós lepeny

 

A szálloda séfje a szűkített menüsor összeállítása során nagy figyelmet fordított ezekre a szempontokra, a konyhában pedig sváb származású szakács is gondoskodik tradicionális ízekről.

A sváb hetek idejére a Yellow Bistro & Bar italkínálatát is bővítették a Fóti Kézműves Sörfőzde termékeivel.

Sváb ünnepi leves

 

Íme a teljes kínálat:

Sváb Ünnepi leves

Rendszerint esküvők és nagyobb családi összejövetelek tradicionális étele. A paprikás jércés alapot a szegfűbors és a tejszín teszi különlegessé. Fonott édes kaláccsal vagy brióssal kínálják.

Hurkaleves

Hagyományosan disznóvágás alkalmával készített leves, a hurka alaplevét ízletes zöldségekkel dúsították. „Amikor a szomszédok tudomást szereztek a disznóvágásról, máris hozták lábosaikat, hogy kóstolót kaphassanak a finom hurkalevesből.”

Savanyú káposztaleves

Egyszerű, de rendkívül pikáns, füstös ízű leves. A savanyú káposztás és füstölt szalonnás alapot a kapor és a tejföl teszi teljessé.

"Madárka" Ropogós csülök, baboskáposzta

A csülök legjavát – leghúsosabb részét – klasszikus sváb pácba forgatják, baboskáposztával tálalják. Tipikus tél végi – tavasz eleji fogás.

Svábpecsenye hagymás kifliburgonya

A tarját paradicsompürével pácolják, majd mustárba és lisztbe forgatják. A hagymás kifliburgonyával kiváló párost alkot.

Sváb savanyú tojás gőzgombóccal

Fotók: Danubius Hotel Helia

Sváb savanyú tojás gőzgombóccal

Könnyű húsmentes étel, amely a svábok körében a baromfiudvarból könnyen beszerezhető tojásból készült. A pikáns mártással készített tojást a szegfűbors teszi különlegessé, amelyet sváb gőzölt knédlivel kínálnak.

Schupfnudeln, házi szilvalekvár

Krumplis és káposztás rétes

Kapros-túros lepény

A sváb hagyományokra építve nem édes desszerteket kínálnak, azonban az édesszájú vendégek is kedvük szerint ízesíthetik ezeket a fogásokat. A rétesek házi tésztából, kézzel húzott réteslapból készülnek.

Italajánlat:

Fóti Pils (4,5 %) – Szűrt világos lager sör (0,5 l)

Fóti Keserű Méz (6,0 %) – Szűretlen világos sör (0,5 l)

 

(X)

Kapcsolódó cikkek

Pincejárat indul Budafokra

2018. március 05.